De röda bären vi plockade igår heter stenbär och växer i massor på vår steniga tomt och i skogen runtomkring. De smakar som en blandning av röda vinbär och hallon. Ikväll har de förvandlats till den godaste gelén! Mums!
Stenbärsgelé
1 liter bär
1 dl vatten
9 dl socker per liter bärsaft
ev. pektin
1. Skölj bären och ta bort fula bär. Det gör inget om några blad eller annat skräp är kvar.
2. Tillsätt 1 dl vatten och koka upp bären samtidigt som du mosar dem med ex en potatisstöt. Låt koka någon minut.
3. Häll kastrullens innehåll i en silställning. Låt saften rinna igenom. Låt svalna lite och pressa sedan ur den sista saften försiktigt.
4. Mät upp saften och häll den sedan i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft. Jag använde 1 liter bär som gav 4,5 dl saft och tillsatte ca 4 dl socker.
Koka upp och rör om så sockret löser sig. Låt koka några minuter.
5. Gör gelétestet: Häll lite gelé på ett fat och ställ kallt. Dra sedan med ex ett skedskaft rakt genom saften. Om det bildas en skåra och saften inte rinner ihop, är gelén klar. Jag kokade gelén ca 10 minuter.
6. Om du inte får gelén att ta ihop, tillsätt pektin. Följ instruktionerna på flaskan.
7. Häll upp i maskindiskade burkar. Låt svalna och stäng sedan locket. Förvaras kallt.
Du har väl ställt undan en burk till mig ?! ;)
SvaraRadera