tisdag 25 oktober 2011

Margaretas Jörnskaka

Jörnskakan ska alltid förknippas med farfar & farmor; när systrarna af socker var små och sov över hos farfars brukade vi få åka in till affären och köpa just en sån till kvällsfikat.  Här är en jättegod variant av  den kakan; ett recept som jag fått av pappas kusin Margareta, och som till och med är godare än orginalet!

2 ägg
3 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker
Vispa dessa tre ingredienser pösigt.

3/4 dl mjölk
3/4 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
150 g smält margarin (hälles i sist)

Grädda 175* ca 45 minuter i rund (smord och bröad) form.

Fyllning
75 g margarin, smält
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1½-2 msk kakao

Blanda de torra ingredienserna först, häll sedan i margarinet lite i taget. Inte säkert att allt behövs, man kan hälla i en dutt vatten istället så att det inte skär sig. Dela sedan avsvalnad kaka. och bred ut fyllningen. Lägg ihop delarna igen.

Glasyr:
1 dl strösocker
1 dl florsocker
½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin

Detta kokas i 4-5 minuter, tills det tjocknar. Bred på kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar