söndag 18 december 2011

Saffransbullar


Tycker saffransbullarna blir godare om man gör dem med fyllning istället för traditionella "lussekatter" som lätt kan bli lite torra. Här är min variant av den gula bullen:

150 g margarin
6 dl mjölk
2,5 dl strösocker
lite salt
3 ägg
1,25 pkt jäst för söta degar
2 pkt saffran
lite lite hjorthornssalt
mjöl

Fyllning: Smält margarin, vanillinsocker, strösocker, russin

Blanda strösocker, salt, stött saffran, hjorthornssalt och ägg i en stor bunke. Rör ut jästen i ljummet vatten. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Blanda allt i bunken. Tillsätt mjöl. Knåda ordentligt och gör degen ganska lös. Strö över mjöl och låt jäsa under bakduk 30 min.

Baka ut degen som vanliga bullar. Använd ca 1/4 av degen i taget, knåda in lite mer mjöl och kavla ut till en rektangel. Pensla smält margarin över, strö över strösocker, vanillinsocker och slutligen russin. Rulla ihop och skär småbullar, lägg i formar. Låt jäsa under bakduk 30 min.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader.

Knepet för riktigt goda bullar är
1. Lös deg
2. Mycket fyllning
3. Inte grädda för länge

Lycka till med bullbakandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar