söndag 11 mars 2012

Mellan mat och bak

Jo, det här inlägget är lite gränsfall... Pizza är ju mat, men degen till pizzan är ju bak, eller hur?  ;-) Måste bara få tipsa om en jättegod, glutenfri pizzabotten. Den ser inte så jättekul ut när man smetar ut den på plåten, inte heller när man har gräddat den första gången, men den är såå god, och pizzan blir jättefin!!
Det här receptet har jag hittat på Glutenfria köket, och ni som har letat en god (glutenfri)  pizzabotten kan alltså sluta leta nu! :)



Till en rund pizza (går att dubbla, tredubbla osv)

1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
8 g jäst
1 msk olivolja
1 dl vatten, 37 grader
2 1/4 dl mjölmix, Finax

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, socker och olja. Mät upp mjölet och häll ner allt i degvätskan. Rör om några varv med elvispen avstängd så att mjölet blandas lite, då flyger det inte omkring så mycket, vispa sedan på högsta effekt i ca 5 min.
Smeta ut degen med en slickepott på en bakpappersklädd plåt till runda tunna pizzor. Låt jäsa dragfritt i 20 min. Nagga botten lite med en gaffel, grädda sedan näst längst ner i ugnen, 200 grader i 5-7 min – passa noga den får inte bli bränd! Låt svalna en stund. Öka temperaturen på ugnen till 250 grader.
På med önskad fyllning och grädda på falsen näst längst ner i 7-9 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar