fredag 30 mars 2012

Citrontårta med hallonmaräng

Fredagsmysfika till hockeyn blev en citrontårta med hallon. God, men marängen blev ganska så söt. Jag bytte ut mjölet till glutenfritt och det gick mycket bra.



150 g smör
3 dl vetemjöl (eller glutenfritt)
1 dl strösocker
½ dl havregryn ( ev rent havregryn)

Fyllning:
3 ägg
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl (eller glutenfritt)
rivet skal & saft av 1 citron

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
150 g hallon

Sätt ugnen på 200*. Smält smöret Blanda mjöl, socker och havregryn. Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut degen i rund form ca 23 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft. Häll blandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ytterligare 15-20 min. Kakan ska precis ha stelnat. Låt svalna.
Sätt ugnen på grill och 250*. Vispa äggvitorna styva. Vänd ner sockret och därefter hallonen. Bred marängen över pajen och grädda högst upp i ugnen i 1-2 minuter. Låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar