lördag 7 december 2013

Julgodis

Tre sorters julgodis har jag gjort i veckan :)

Första kommer från Recept.nu



3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar                                                         
tsk smör
200 g mörk choklad
flingsalt
 
Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.         Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.  Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.  Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!  Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
 
***********************************************************************************
 
Godisrecept nr 2 hittade jag hos Kryddburken
 
 
 
Oreofudge
 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)
 
GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.
Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.
När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

********************************************************************************

Och det tredje och sista receptet hittade jag hos Jennys matblogg



Polkagrisbräck

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar
 
Så här gör du polkabräck: 
Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt medan du smälter choklad nummer två.
under tiden hamrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket.  Häll på lager två av chokladen och strö polkagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar