onsdag 6 juni 2012

Somrigt och svalkande

Det finns väl inget som luktar så mycket sommar som hägg.... Älskar när den blommar... Och förra sommaren fick jag lära mig att man kunde göra svalkande saft av blommorna också. Ja, nu behövs det ju inte direkt svalkas eftersom sommarvärmen inte vill infinna sig... Men man kan ju göra lite saft så man har när värmen kommer :-) Det här receptet har jag fått av min Maria kollega, och den blir verkligen somrigt god. Serveras iskall. Den går också bra att frysa in i småburkar; så kan man spara den ganska länge.

Häggblomssaft

50 st häggblomsklasar
3 st citroner
1,5 liter vatten
1,5-1,7 kg socker
50 g citronsyra

Skölj blomklasarna väl och klipp bort skaften. Lägg i en stor skål. Tvätta och borsta citronerna i varmt vatten. Skär dem i tunna skivor. Täck över blomklasarna med citronskivor. Koka upp vatten och rör i socker och citronsyra. Välj den mindre mängden socker om saften ska förvaras kort tid eller frysas.
Häll den heta sockerlagen över citronskivorna och blommorna. Täck krukan med en tallrik. Låt saften stå på sval plats i 3-4 dagar. Rör om några ggr/dag. Häll blomsaften i en silställning och låt saften självrinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar