onsdag 11 april 2012

Gifflar

Det nalkas födelsedag igen, och så länge jag kan minnas har Gifflar varit det viktigaste på födelsedagsfikabordet för äldste sonen. Jag fyller mina med marsankräm, men annars kan man fylla dem med mandelmassa också.



24 st
50 g jäst
2 dl kall mjölk
100 g smält och avsvalnat margarin
½ dl socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
Marsankräm

Pensling:
1 ägg

Garnering:
Pärlsocker (eller mandelspån)

Smula jästen. Lös den i ca ½ dl mjölk. Tillsätt resten av mjölken, matfettet, sockret och ägget. Rör om tills allt är blandat. Arbeta in det mesta av mjölet så degen blir slät. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar. Kavla ut till runda kakor. Dela varje kaka i åtta trianglar. Lägg på en klick marsankräm på den bredaste delen, och rulla ihop till gifflar. Lägg dem med snibben neråt på bakpappersklädd plåt. Jäs ca 30 min. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda 225* 8-10 minuter. Låt kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar