fredag 12 oktober 2012

Hallonsnittar med pistagenötter

De här kakorna kan man göra med vilken marmelad som helst förstås; jag använde hallon och granatäpple marmelad. Nötterna kan också uteslutas.



3/4 dl socker.
125 g smör, kylskåpskallt
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl marmelad

Glasyr:
1 dl florsocker
1-2 tsk vatten
2 msk hackade pistagenötter

Sätt ugnen på 175* Kör smöret tillsammans med sockret i en matberedare med kniv. Rör i ägget. Blanda mjöl och bikarbonat. Vänd ner det i smeten och rör ihop till en deg. Rulla ut till 2 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och gör en skåra i mitten. Fyll skåran med marmelad och strö över nötter. Grädda längderna mitt i ugnen ca 15 min. Blanda florsocker och vatten till glasyren. Ringla den över de varma längderna. Strö ev hackade nötter över. Låt svalna något och skär i bitar på snedden.

onsdag 10 oktober 2012

Goda glutenfria Scones

Skulle göra glutenfria hallongrottor igår tänkte jag... Men när jag hällde upp mjölet såg jag att det var nog inte finmix jag hade köpt... utan grovmix.... Det fick bli Scones istället, med Västerbottensost i!
:-) Det blev ännu bättre :-)



6 dl Semper Mix
2 1/2 dl Semper Havregryn
2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl riven Västerbottensost
100 g smör eller margarin
4 dl filmjölk
Blanda alla torra ingredienser med osten. Finfördela fettet i blandningen. Tillsätt filmjölk och rör ihop till en deg. Platta ut fyra runda kakor, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Skåra varje kaka i 4 delar. Grädda mitt i ugen i 225 grader, ca 10 minuter

söndag 7 oktober 2012

Marshmallowbrownies

Å vad det har regnat idag!! Helt utan uppehåll tror jag. Tur att man kan baka då :-)



200 g mörk choklad
100 g smör
3½ dl strösocker
4 ägg
1 3/4 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

1 påse minimarshmallows, ca 280 g

Chokladcrisp
200 g mjölkchoklad
100 g smör
7-8 dl rice crispies

Sätt ugnen på 175*. Smält chokladen över vattenbad, lägg i smöret och låt det också smälta. Häll blandningen i en bunke och tillsätt sockret. Låt blandningen svalna lite och tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda ner mjöl, vaniljsocker och salt. Rör ihop med en slickepott. Bred ut smeten i liten långpanna, ca 20*30 cm. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Ta ut kakan och strö över en påse minimarshmallows. Grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
Chokladcrisp: Smält chokladen och smöret över vattenbad. Blanda i rice crispies och rör om. Bred blandningen över den kalla kakan. Låt kakan stå i kylskåp ett par timmar, skär i bitar.

Recept från Hembakat

tisdag 2 oktober 2012

Starkt och sött

I år har jag provat göra likör för första gången, och i helgen provsmakades den! Mmmm! Lika söt och god som den ser ut :)



5 dl jordgubbar
75 cl vodka eller annan sprit

3 dl socker
1 tsk vaniljpulver

Dela jordgubbarna och lägg dem tillsammans med spriten och vaniljpulvret i en burk med bred hals. Låt stå i kylen några veckor. Sila bort jordgubbarna, häll på sockret och rör om tills det löser sig. Låt stå ett par veckor. Smaka!!