onsdag 28 december 2011

Nu är glada julen slut....

Hoppas att ni har haft en skön julhelg! Det har vi haft, med en massa julmys och julgott. Man är inte så jättesugen på kakor nu kanske, men födelsedagskalasen i släkten fortsätter :) Igår gjorde jag en variant av Marängtårta  - som man vanligtvis gör i långpanna och lägger ihop med grädde och mandariner mellan. Jag gjorde den i en rund form (hela smeten), och bredde vispad grädde ovanpå bara, och dekorerade med mandariner. Jag gjorde den dessutom glutenfri, men orginalreceptet är samma mängd vetemjöl.

Bottnar sockerkaksdel:

  • 75 g margarin
  • 1 dl strösocker 
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 4 st äggulor 
  • 1.5 dl glutenfri mjölmix (eller vanligt vetemjöl - samma mängd )
  • 2 msk mjölk

Bottnar marängdel:

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk konserverade mandariner 
Gör så här:
Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
Rör i mjölet och till sist mjölken.
Bred ut smeten i en rund form.
Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
Bred marängsmeten ovanpå smeten.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter.
Låt tårtan kallna helt.
Vispa grädden till fyllningen.
Bred på grädden på tårta och fördela mandarinerna.
Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen smälter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar