lördag 3 december 2011

Lingon- och pepparkakstårta

Årets första julbord vilar gott i magen. Efteråt har vi firat makens födelsedag med en tårta som inte är så söt, och med god smak av julen.


Lingon- och pepparkakstårta

Gör tårtbottnar:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl (jag använde glutenfri mjölmix)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ned dem i äggsmeten. Häll i smord och bröad springform (OBS! Glutenfritt ströbröd för glutenfri tårta). Grädda ca 30-40 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 tsk vanillinsocker
1 tsk socker
1 1/2 dl rårörd lingonsylt

Vispa grädden och rör sedan ned resten. Dela bottnarna i tre delar och bred fyllningen mellan.

Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 1/2 tsk socker
2 tsk malen kanel
frysta lingon

Bred garneringen jämnt över tårtan och på sidorna. Strö över kanelen i ett rutmönster och garnera med lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar