Ett till recept som jag hittade hos annicake. Recptet kan göras både glutenfritt och med vetemjöl, men jag gjorde med vetemjöl den här gången.
Till ca 55 st
200 gr smör
1½ dl havregryn (OBS! om kakorna ska vara glutenfria, så rent havre)
1 ägg
1½ dl socker
2 dl glutenfritt mjöl (finax röda hade jag)
2 tsk pofiber
2 tsk bakpulver
om du gör med vanligt mjöl: 2½ dl mjöl och inget pofiber
Smält smöret. Ta av från plattan och tillsätt havregrynet
Vispa ägg och socker
Blanda mjöl bakpulver (och pofiber) och blanda ihop med äggsmeten
Tillsätt smör o havregryn och vänd ihop.
Klicka ut 1 tsk smet i aluminiumformar. OBS! Det ser lite ut, men ta inte mer smet för då blir det översvämning i formarna!
Grädda mitt i ugnen i 175* ca 8 min. De ska precis fått lite färg, men inte vara klara för de ska in i ugnen sen igen. Smeten sjunker ihop i formarna när de tas ut, och då blir det en grop till den härliga kolasmeten.
Under tiden som kakorna är i ugnen, gör kolasmeten:
Kolasmet
200 gr smör
2½ dl socker
6 msk ovispad grädde
1½ msk kakao
1 msk glutenfritt mjöl (alt vanligt mjöl)
100 gr hackade jordnötter
Lägg alla ingredienser, utom jordnötterna, i en kastrull. Sjud ett par minuter. Ta av från plattan och tillsätt de hackade jordnötterna.Lägg ca 1 msk smet i varje form och ställ in i ugnen igen i ca 2 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar