... ur boken i det förra inlägget :) Jag gjorde dem glutenfria, och det funkade bra! Mycket chokladsmak, och blåbär passade väldigt bra ihop med chokladen och osten.
Blåbärsmuffins med färskost
1½ dl strösocker
1 ägg
75 g smör
1½ dl vetemjöl ( eller glutenfri mjölmix)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
1 dl mjölk
100 g mörk choklad (60-70%)
Färskostkräm:
200 g Philadelphiaost
1 ägg
2 msk strösocker
1 msk vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
finrivet skal av 1 citron
1-2 dl blåbär
Vispa socker och ägg vitt och fluffigt. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem tillsammans med mjölken i smeten. Vispa till en slät smet. Hacka chokladen fint och blanda till sist ned chokladbitarna. Rör försiktigt samman ingredienserna till ostsmeten. Fördela muffinssmeten i aluminiumformar. Fyll sedan resten av formen med ostkrämen. Tryck ner några blåbär i varje form. Grädda 175* ca 15 min
tisdag 31 juli 2012
måndag 30 juli 2012
Boktips!
Jag köpte den här boken och tänkte egentligen ge bort den.... Men jag kunde bara inte skiljas från den..... Jättefina recept, verkligen! Har redan provbakat lite ur den - kommer på bloggen inom kort
:-)
:-)
lördag 28 juli 2012
Hallon
Under semestern tillbringade vi några dagar i fina Skåne, och ett av de mysigaste ställena vi hittade till var Hallongården utanför Trelleborg. Stora hallonodlingar, och mysig gårdsbutik och café där det mesta var gjort av hallon. Jag handlade lite av varje, bla Dessertsås, både med jordgubb/kanel smak och med hallonsmak. Vi hade turen att få provsmaka en dessert när vi var där, och recept fick man med sig hem också. Dagens efterrätt fick bli precis en sådan, och jag använde Jordgubbs/kanelsåsen den här gången. Gottigott! De fina dessertskålarna har varit min farmors och passade perfekt för ändamålet. Och för oss som inte bor så himla nära Trelleborg är det så tur att Hallongården även har en webshop där man kan beställa vissa av deras produkter.
Och receptet då? Jättelätt!! Pressa en lime i 2 dl creme fraiche och vispa med elvisp tills den blir hårt vispad. Portionera ut i skålar och ringla dessertsåsen över. Dekorera med limeskal.
Och receptet då? Jättelätt!! Pressa en lime i 2 dl creme fraiche och vispa med elvisp tills den blir hårt vispad. Portionera ut i skålar och ringla dessertsåsen över. Dekorera med limeskal.
fredag 27 juli 2012
Systerdag
Idag har systrarnas familjer träffats och haft en jättefin eftermiddag/kväll, med fika och mat och fiske och kanotpaddling och smultronätning och studsmattehoppning och bara myyys! Efterrätten blev inte komplicerad, men god (även om någon kanske valde Hello Kitty glasspinne istället ;) ), jag vispade helt enkelt ihop en choklad mousse, fyllde upp i glas, krossade Ballerina kladdkaka och strödde ovanpå. Klart!
tisdag 24 juli 2012
Mangorutor med kokostosca
500 g fryst mango
250 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
4 ägg
1 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
Kokostosca
1½ dl socker
1 dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
200 g kokos
75 g smör
Tina mangon på hushållspapper och värm under tiden upp ugnen till 175*. Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och därefter mjölken. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med mangon. Klä en långpanna ca 40*25 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 40 min eller tills kakan är genomgräddad. Blanda under tiden alla ingredienser till kokostoscan och låt koka på svag värme under omrörning några minuter. Ta ut kakan och fördela kokostoscan jämnt ovanpå. Höj ugnsvärmen till 200* sätt in kakan strax under mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 15 min eller tills toscan fått en gyllenbrun färg.
söndag 22 juli 2012
Vaniljkaka med chokladhål
Sonen "provsmakade" denna kakan när den var klar; och en fjärdedel försvann :) Den fick vääldigt högt betyg. Snabbgjord var den också, och jag gjorde den glutenfri med bra resultat.
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl (eller glutenfritt)
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Vispa upp ägg och socker poröst, mät under tiden upp mjöl och bakpulver och blanda i en skål. Sikta över mjölblandningen och vänd försiktigt ned den med en slickepott. Tillsätt vatten och rör om.
Smöra och mjöla en bakform ca 26 cm i diameter. Grädda i175 grader i ca 40 min.
Chokladsås
2 dl kaffe- eller vispgrädde
2 msk kakao
1/2 dl strösocker
100 gram smör
1 msk vaniljsocker
Koka upp grädde och kakao och låt det puttra i 5 min, lägg i smöret och sjud i 2 min till. – tillsist rör i vaniljsockret.
Ta ut den färdiggräddade kakan och stjälp upp den på galler och stick ca 40 hål i den.Häll över chokladsåsen.
Låt svalna och skär upp.
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl (eller glutenfritt)
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Vispa upp ägg och socker poröst, mät under tiden upp mjöl och bakpulver och blanda i en skål. Sikta över mjölblandningen och vänd försiktigt ned den med en slickepott. Tillsätt vatten och rör om.
Smöra och mjöla en bakform ca 26 cm i diameter. Grädda i175 grader i ca 40 min.
Chokladsås
2 dl kaffe- eller vispgrädde
2 msk kakao
1/2 dl strösocker
100 gram smör
1 msk vaniljsocker
Koka upp grädde och kakao och låt det puttra i 5 min, lägg i smöret och sjud i 2 min till. – tillsist rör i vaniljsockret.
Ta ut den färdiggräddade kakan och stjälp upp den på galler och stick ca 40 hål i den.Häll över chokladsåsen.
Låt svalna och skär upp.
fredag 20 juli 2012
Ren njutning
Den här sommaren har vi helt snöat in på chokladdoppade jordgubbar. Bäst blir de med Fazers ljusa choklad. Har även fått tipset att doppa dem i vit choklad och kokos men har inte hunnit prova.
Låt dem stelna i kylen innan ni äter. Gärna med mousserande till!
Låt dem stelna i kylen innan ni äter. Gärna med mousserande till!
Etiketter:
Desserter,
Glutenfritt,
Godis,
Inspiration,
mjölkfritt,
Snacks
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)