söndag 19 januari 2014

Glutenfria Sylt & kardemumma kakor

En annan variant av syltgrottor kan man säga, med kardemumma i degen. Mycket lyckat!
Ingen kan heller ana att de är glutenfria.



100 gram kylskåpskallt smör eller margarin
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
ca 3,5 dl ljus glutenfri mjölmix
1 ägg
ca 0,5 dl hallonsylt
 
Mixa alla ingredienser i en matberedare (margarinet i tärningar) tills det tar ihop till en deg. Arbeta ihop degen snabbt på ett mjölat bakbord och rulla ca 30 små bollar. Lägg bollarna på en bakplåt och tryck en liten fördjupning i varje boll. Lägg lite sylt i fördjupningen.
Grädda i ungefär 10 minuter i 200*.

torsdag 9 januari 2014

Årets första kakbak

Jag blev sugen på att baka nåt i långpanna... nåt enkelt... men gott... som jag inte gjort förrut.. Och så blev det den här SUPERGODA kakan! Recept hittade jag här Lindas rassel
Jag gjorde min glutenfri :)



Chokladrutor med Nougat:
250 gram smör
5 dl strösocker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
½ dl starkt kaffe
4 dl vetemjöl, eller glutenfri mjölmix
 
Fyllning:
250 gram nougat
150 gram mörk choklad
2 msk smör
 
Sätt ugnen på 175 grader, klä en långpanna med bakplåtspapper.
Smält smöret. Vispa äggen, socker och vaniljsocker, vispa i ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver, vänd ner det tillsammans med det
smälta smöret och kaffet. Häll smeten i långpannan och grädda kakan mitt i ugnen i ca.20 minuter. Tag ut och låt svalna.
Hacka nougat och chokladen, tillsätt smöret och smält över
vattenbad på låg värme. Bred fyllningen på kakan, låt fyllningen stelna.
 

onsdag 1 januari 2014

God fortsättning!

Det här blev systrarnas nyårsdessert :) Recept från Remsans bistro



Passionerad vit chokladmousse med spröda maränger, 8 pers.

 2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 dl turkisk yoghurt
lite vaniljpulver
4 passionsfrukter
16 små maränger (krossa hälften)
8 physalisfrukter
1 carambole, i skivor

Vispa grädden och vispa yoghurten slät (var för sig). Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Rör ner choklad och yoghurt i grädden. Fördela moussen i 8 glas. Låt moussen stelna i kylskåpet ett par timmar. Dela passionsfrukterna, gröp ur kärnorna med en sked och fördela över moussen. Garnera frukt och maränger vid servering.

måndag 23 december 2013

God Jul !!

Tipsar om en julig efterrätt såhär dan före dopparedan :) De här tänkte jag bjuda på ikväll, när vi har "Uppesittar" besök. Receptet har jag hittat hos Annicake



Pepparkaksmuffins med skumtomtefluff

Börja med fluffet, eftersom det ska stå i kylen
Häll 3 dl grädde i en kastrull
Klipp ner 70 gr skumtomtar i bitar. Smält på låg värme. OBS; grädden får EJ koka!
Ställ i kyl minst 6 timmar innan den kan vispas till fluffig konsistens.

Till ca 12 st peppparkaksmuffins:
100 gr smör
2 tsk pepparkakskryddor
1 dl turkisk yoghurt eller vaniljyoghurt
2 ägg
2 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix alt samma mängd vanligt mjöl
½ tsk vaniljpulver

Smält smöret, tillsätt pepparkakskryddorna och låt svalna lite
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna
Tillsätt yoghurten i smörblandningen
Vänd ner mjölet växelvis med smöret i äggsmeten
Fördela i formar och Grädda i 200* ca 17-20 min
Låt kallna helt innan fluffet spritsas på.
Dekorera med vinterströssel.

lördag 21 december 2013

Finaste burkarna till julgodiset!

Dessa köpte jag idag på Biboköp. Älskar dem!! Perfekta till godiset!

God och julig efterrätt

Förra helgen hade jag och mina kollegor glöggmingelkväll, och Anton hade gjort en jättegod saffranspannacotta! Har inte smakat det förrut, men det var en positiv upplevelse :) Och passade jättebra med hallon på! Så, igår när vi hade besök av våra fina Bergsbyvänner gjorde jag ett försök, och det lyckades också ;) Det är ju så enkelt med pannacotta, och samtidigt så festligt!



2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna lite och tillsätt vaniljsockret.Häll upp i formar eller i glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar

söndag 15 december 2013

Punchrullar

Jag gör alltid de här till jul :) I år fick de bli rosa!



125 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ dl kakao
2 dl havregryn (rent)
1 dl kokos
1½ msk arrak

Rör ihop allt till en smet.

Färga 250 g mandelmassa grön eller rosa. Gör rullar av smeten och linda in i mandelmassan. Doppa ändarna i smält blockchoklad. Låt stelna.