tisdag 11 september 2012

Choklad!!

Snygga och goda chokladsnittar; ännu ett recept från fina Akleja.



200 g smör
5 dl mjöl
2 dl socker
4 msk kakao
3 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
riven mörkchoklad
Sätt ugnen på 175*. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tärna ner smöret. Rör sedan i sirap medan du bakar till en deg.
Dela degen i fyra delar och rulla till längder. Lägg 2st på varje plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite med fingrarna.
Sätt in dem mitt i ugnen i 14-18min.
Skär dom i fina snittar nästan direkt så är det lättare. Strö den rivna chokladen över kakorna. Låt svalna.

söndag 9 september 2012

Päronbitar

Goda långpannebitar med mycket gott i, och jag gjorde dem glutenfria. Mmmmmm!



100g smör
2 1/2 dl rödmjölk
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
6-8 päronhalver, konserverade
1 dl mandel grovhackade
100g vitchoklad grovhackad
 
Smält smöret och häll i mjölken. Vispa äggen men socker och vaniljsocker pösigt. Rör sedan ner sirapen och smörblandningen. Blanda mjöl ooch bakpulver och sikta ner i smeten. Häll smeten i en långpanna ca 20x30 cm, brödad eller täkt med bakplåtspapper. Fördela sedan päronen över smeten och sedan nötter och choklad. Grädda sedan mitt i ugnen i 200 grader.
låt svalna och skär sedan i fyrkanter, pudra med florsocker innan servering.
 
Recept från fina Akleja

torsdag 6 september 2012

Länge sen sist...

Oups! Helt plötsligt har det gått en månad sedan förra inlägget! Men nu börjar man kanske vilja vara inne på kvällarna och baka lite. En glasstårta kan man väl göra även om sommaren är slut! Pojkarna tyckte dock att botten = Oreoskexen var det godaste på den här :-)

300 g Oreokex
5 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron
2 dl creme fraiche
2 dl non stop

Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Dela kexen, skrapa ut den vita krämen och släng bort den. Krossa kexen. Strö ut kexsmulorna i formen. Separera äggulor och -vitor i två skålar.
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden löst i separat skål. Vispa samman äggulor, socker, vaniljsocker, finrivet skal och saft från citronen. Blanda sedan  ner creme fraiche, vispad grädde och äggviteskum. Häll smeten över smulorna och strö ut nonstopen. Täck formen med plastfolie. Låt tårtan stå i frysen i minst 3 timmar. Ta ut den ca 20 min innan den ska serveras.



Recept från "Sju sorters sommarkakor" av Cecilia Vikbladh

onsdag 8 augusti 2012

Snabba och sega och goda

Hasselnötskakor som är väldigt lättgjorda. Man kan även använda smeten som tårtbotten; häll i så fall smeten i en smord springform och lägg till ett par minuters gräddningstid.



200 g hasselnötter (malda eller finmixade)
2½ dl strösocker
2 tsk potatismjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 200*. Mal nötterna (spara några till garnering) och blanda med resten av ingredienserna i en bunke. Klicka ut valnötsstora kakor på plåt med bakplåtspapper. Garnera kakorna med en nöt. Grädda ca 8 min.

torsdag 2 augusti 2012

Glutenfria tortillas

Det här receptet på glutenfria tortillasbröd hittade jag hos Glutenfria köket, och det visade sig vara ett mycket bra recept! :)



5 st glutenfria tortillabröd

3 dl mjölmix Finax
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl kallt vatten
1 dl majsmjöl
1 msk olja

Blanda vatten och olja, och tillsätt övriga ingredienser. Knåda ihop till en deg, dela upp degen i 5 "klumpar" och kavla ut rätt så tunt. Stek på hög värme i stekpanna ,30-60 sek per sida, passa noga så de inte bränns eller får ligga för länge, då blir de hårda.

onsdag 1 augusti 2012

Trevligt kvällsbesök

I afton har jag haft besök av min fina vän från Luleå, och hennes lilla dotter. Vi har känt varann i måånga år, och det är alltid lika trevligt att träffas och prata, skratta och minnas tillsammans! Tänkte vi skulle ha lite extra festligt fika, och gjorde en rulltårta som jag fyllde med rabarberkompott, och så skar jag bitar och klickade grädde ovanpå. Somrigt & gott!



Rabarberkompott
500 g rabarber
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Rulltårta
3 stora ägg
2 dl strösocker
2 msk kokande vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 citron

Ansa och skär rabarbern i 1-2 cm långa bitar. Blanda m socker och vaniljsocker. Låt småkoka i ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 250*. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Tillsätt det kokande vattet. Blanda samman vetemjöl och bakpulver, rör ner det i smeten. Rör ner hälften av citronskalet. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten. Grädda kakan i 5 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper på arbetsbänken och strö ut resten av citronskalet där. Strö ut lite strösocker på kakan när den kommer ut ur ugnen. Stjälp upp kakan på papperet och dra loss bakplåtspapperet som den bakats på. Bred rabarberkompotten på kakan, rulla ihop. Låt svalna.

Recept från "Sju sorters sommarkakor" av Cecilia Vikbladh