Trevlig surströmmingslunchsällskap idag, och jag fixade efterrätten. Det blev Leilas saftiga choklad- och hasselnötstårta. Naturligt glutenfri!
300 g hasselnötter
300 mörk choklad
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ägg
Frosting:
½ dl mjukt jordnötssmör
2½ dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Sätt ugnen på 175*. Mixa hasselnötterna fint i matberedare. Hacka 200 g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa krämigt. Separera äggen och tillsätt äggulorna i smörsmeten och mixa. Vispa upp vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget. Fyll smeten i smord form, 24 cm i diameter. Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Grädda mitt i ugnen 30-35 min.
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet. Bred frostingen på kakan. Garnera med t ex blandade nötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar