fredag 22 juli 2011

Kardemummarutor med apelsinglasyr

Hittade det här receptet i tidningen "Hembakat" och de blev inte dumma alls

Kardemummarutor med apelsinglasyr
150 g mjukt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
skalet av en apelsin
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl naturell yogurt

Till formen
smör
2 msk ströbröd
2 tsk kardemumma

Fyllning
3 msk honung
3 msk smör
2 tsk kardemumma

Glasyr
4 dl florsocker
3 msk pressad apelsinjuice (vanlig eller blodapelsin)
100 g syltade apelsinskal

Sätt ugnen på 175*, smörj en långpanna 20*30 cm. Ströa den med ströbröd och kardemumma. Rör smör och socker mjukt. Rör ner ett ägg i taget. Riv och blanda i apelsinskalet. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta omväxlande med yogurt. Bred ut hälften av smeten i långpannan.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter. Ringla fyllningen över smeten i långpannan. Fördela resten av smeten ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna.
Gör glasyren:Rör florsockret med apelsinjuicen. Bred på glasyren och garnera med syltade apelsinskal. Låt stelna, och skär upp kakan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar