Det blir alltid gott och fint att baka med bär, tycker jag. Dessa båda recept + en massa annat fint och gott hittar ni om ni klickar på länken Akleja
söndag 31 juli 2011
Helt vanliga bullar
... men vanliga bullar är ju inte det sämsta! :) Jag följer receptet på mjölpåsen, med ett tillägg - jag tillsätter ett ägg i degen också.
Bullar
150 g marg eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 1,4 liter mjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller marg
1 dl strösocker
2 msk kanel eller 2 msk vaniljsocker
Till pensling
1 ägg, pärlsocker
Smält margarinet, och tillsätt mjölken. Värm till 37*. Smula ner jästen i lite av vätskan, och när det har löst sig; häll på resten. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget. Tillsätt sedan mjölet; gör degen ganska lös. Arbeta ihop degen ordenligt och låt jäsa 30 min. Dela sedan degen i 4 delar, och kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ut margarin, strö över socker och kanel alt vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle, och skär i bitar, lägg i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker. Grädda 250* 5-10 minuter.
Bullar
150 g marg eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 1,4 liter mjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller marg
1 dl strösocker
2 msk kanel eller 2 msk vaniljsocker
Till pensling
1 ägg, pärlsocker
Smält margarinet, och tillsätt mjölken. Värm till 37*. Smula ner jästen i lite av vätskan, och när det har löst sig; häll på resten. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget. Tillsätt sedan mjölet; gör degen ganska lös. Arbeta ihop degen ordenligt och låt jäsa 30 min. Dela sedan degen i 4 delar, och kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ut margarin, strö över socker och kanel alt vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle, och skär i bitar, lägg i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker. Grädda 250* 5-10 minuter.
lördag 30 juli 2011
M 'n M cookies
M 'n M är så GODA och det är de här kakorna också!!
170 g smör
3½ dl ljust muscovadosocker (fast jag tog vanligt strösocker)
1 ägg
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl M 'n M :s
(50 g blandade nötter)
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Rör i havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Grovhacka nötterna och blanda i dem tillsammans med godiset, som jag krossade. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
Forma degen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något med handen. Grädda 200* ca 20 min. Låt svalna.
170 g smör
3½ dl ljust muscovadosocker (fast jag tog vanligt strösocker)
1 ägg
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl M 'n M :s
(50 g blandade nötter)
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Rör i havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Grovhacka nötterna och blanda i dem tillsammans med godiset, som jag krossade. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
Forma degen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något med handen. Grädda 200* ca 20 min. Låt svalna.
torsdag 28 juli 2011
Chokladkaka
Detta recept har jag fått av min fina Maria-kollega, och när de två sockersystrarna träffades för ett par dagar sedan bakade jag en sådan
Festfin chokladkaka
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g margarin
1 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175*. Smörj och bröa en rund bakform, ca 25 cm i diameter.
Koka upp mjölken. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt, sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Tillsätt sist den varma mjölken. Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter. Låt kakan kallna. Dela sedan kakan i två bottnar, och lägg dem med snittytan upp.
Fyllning: Smält margarinet och tillsätt mjölken. Koka upp och ta sedan blandningen från värmen. Rör ner vaniljsockret. Skeda fyllningen jämnt över bottnarna, och lägg sedan ihop dem, snittyta mot snittyta. Täck kakan med plastfolie och låt stå kallt över natten
Servera ev med grädde.
Festfin chokladkaka
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g margarin
1 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175*. Smörj och bröa en rund bakform, ca 25 cm i diameter.
Koka upp mjölken. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt, sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Tillsätt sist den varma mjölken. Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter. Låt kakan kallna. Dela sedan kakan i två bottnar, och lägg dem med snittytan upp.
Fyllning: Smält margarinet och tillsätt mjölken. Koka upp och ta sedan blandningen från värmen. Rör ner vaniljsockret. Skeda fyllningen jämnt över bottnarna, och lägg sedan ihop dem, snittyta mot snittyta. Täck kakan med plastfolie och låt stå kallt över natten
Servera ev med grädde.
tisdag 26 juli 2011
Blåbärspaj
Nyplockade blåbär resultarar självklart i en paj!
Smörj formen + 4 dl blåbär + potatismjöl
125 g smör + 3 dl vetemjöl + 1 dl strösocker
225 grader ca 15 min
Smörj formen + 4 dl blåbär + potatismjöl
125 g smör + 3 dl vetemjöl + 1 dl strösocker
225 grader ca 15 min
måndag 25 juli 2011
Café Fyren
Café Fyren i Bjuröklubb är väl värt ett besök under sommaren. Bjuröklubb ligger vid havet, mellan Skellefteå och Lövånger. Förutom att äta lunch eller fika fantastiskt gott fika i mysig miljö kan man även gå upp och titta på den "riktiga" fyren eller köpa färsk fisk i hamnen.
söndag 24 juli 2011
Glasstårta
Varmt, varmt, varmt...... Då passar det med glasstårta med hallon, eller hur?!
200 g frusna bär, mosade
3 ägg
1,5 dl socker
3 dl grädde
Dela gulor och vitor, vispa gulorna med hälften av sockret poröst. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt resten av sockret och vispa ihop. Vispa grädden, och blanda grädde, bär, gulor+socker; vänd i äggvitorna. Häll i form och ställ in i frysen minst 4 timmar.
200 g frusna bär, mosade
3 ägg
1,5 dl socker
3 dl grädde
Dela gulor och vitor, vispa gulorna med hälften av sockret poröst. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt resten av sockret och vispa ihop. Vispa grädden, och blanda grädde, bär, gulor+socker; vänd i äggvitorna. Häll i form och ställ in i frysen minst 4 timmar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)