onsdag 18 juli 2012

Som godis...

... blev de här kakorna! Receptet har jag fått av svärmor,och jag gjorde dem glutenfria, men man kan också göra dem med vanligt mjöl. Gott gott...!



Raiderkaka

190 g marg
1 dl strösocker
3,5 dl mjöl (glutenfritt eller vanligt)

Gör en deg, forma bollar och tryck ner i aluminiumformar. Grädda 175* tills de får fin färg.

Kolasås:
2,5 dl grädde
3 msk sirap
150 g marg
0,75 dl strösocker

Koka upp och låt koka tills det tjocknar. Häll kolasås på kakorna, som har svalnat. Låt svalna.

Smält blockchoklad + lite olja och bred ut ovanpå kakorna. Låt stelna.


måndag 16 juli 2012

Födelsedagstårta

Idag fyllde yngste sonen år, och även i år prickade han in en solig dag så vi kunde sitta ute och fika. Dagens glutenfria tårtvariant hittade jag hos Annicake, och den var både enkel och jättegod!!



2 marängbottnar
5 dl grädde
200 gr marabou jordgubb
1 liter jordgubbar

Vispa grädden
Hacka 100 gr marabou jordgubb

Lägg ett lager grädde på en av bottnarna. Strö över den hackade chokladen.
Lägg på nästa botten, bred på resten av grädden.
Smält de resterande 100 gr chokladen över vattenbad.
Lägg på jordgubbarna på tårtan och ringla över chokladen

fredag 13 juli 2012

Banankaka med havregryn


I brist på (eller i väntan på?) solen bakades det banankaka här imorse.

50 g smör - smält och avsvalnat
2 ägg 
2 dl socker
0,5 dl mjölk
2 mogna mosade bananer
3 dl mjöl
2 tsk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Vispa ägg och socker. Rör ned smör, mjölk och bananer. Blanda mjöl, vanillinsocker, bakpulver och kanel och rör sedan ned i ägg/sockerblandningen. Häll i rund form, smord och bröad med havregryn. Grädda 175 grader ca 40 min.

tisdag 10 juli 2012

Tvåfärgade snittar

De här tyckte jag blev fina till sonens kommande kalas!



 60 st:

250 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl hallonsylt
                              
Garnera med:
2 dl florsocker
1 msk vatten
                              
Ugn: 225°
                              
Rör rumsvarmt smör och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i ägg- och sockersmeten. Arbeta ihop till en deg och dela den i två lika stora delar.  Arbeta in kakao i den ena degbiten. Rulla ut fyra längder av varje degbit som är lika långa som plåten. Lägg en ljus och en mörk längd bredvid varandra och platta till dem lätt. Gör en fördjupning i mitten och klicka i sylt. Gör likadant med resterande längder. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.  Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna direkt. Skär de varma längderna i sneda snitt och låt kallna.

tisdag 3 juli 2012

Trevligt återseende

Idag gjorde jag ett litet inhopp på min tidigare avdelning; och såklart ville jag  bjuda dem på nåt gott till fikat. :)


Kokosrulle med hallon och lemon curd

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl kokos
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
3 dl hallon, frysta eller färska

Sätt ugnen på 250*. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner. Bred ut i långpanna och grädda mitt i ugnen 5 minuter. Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspappe, ta bort papperet och låt svalna.
Vispa grädden och vänd ner lemon curd. Bred ut blandningen över kakan och fördela hallonen över. Rulla ihop från långsidan. Låt vila nån timme i kylskåp.

måndag 2 juli 2012

Smoothie

Inspirerad av en kollegas goda smoothies som han bjöd på förra veckan, gjorde jag dessa igår ikväll. Vaniljyogurt som jag mixade med frysa hallon & blåbär, och lite rivet limeskal. Mmmmmmmm!

söndag 1 juli 2012

Bullbakardag :)

Fin musik under bakandet gav extra energi, så förrutom en massa småbullar gjorde jag även två flätor idag :)