På Påskafton träffades systrarna med familjer för att äta en massa gott tillsammans. Ena systerns efterrätt blev de här kycklingarna.
Mandelbotten:
300 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
Nougatsmörkräm
60 g blockchoklad
20 g kokosfett
100 g smör
40 g marg
100 g nougat
Garnering:
gul marsipan
ev mörk choklad, silverkulor
röd marsipan
Sätt ugnen på 170*. Blanda mandelmassan med det rumstempererade smöret. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i pajform 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda tills den känns genombakad och gyllene utan att den har blivit torr. Låt svalna. Smält chokladen och kokosfettet till smörkrämen. Vispa smör, margarin och nougat. Tillsätt den smälta chokladen lite i taget och vispa rejält därimellan. Krämen ska vara som fast vispgrädde. Om krämen blir för lös kan man låta den stå i kylen i 5 min och sedan vispa lite till. Skär ut rundlar av mandelbotten med en äggkopp och spritsa kulor av smörkräm ovanpå. Låt stå i kylen för att stelna. Kavla ut gul marsipan tunt och lägg ovanpå kulorna, tryck till lite och forma runda kycklingar. Använd smält choklad eller silverkulor eller brun marsipan till ögon. Forma en liten näbb av röd marsipan.
måndag 9 april 2012
fredag 6 april 2012
Smörig kokospaj
med hallon. Och så lite marsansås till. Gott!
Smörj en pajform, och lägg hallon i botten. Gör smuldegen:
2 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
½ dl socker
1½ dl kokosflingor
100 g smält margarin
Grädda 200* ca 20 min.
Smörj en pajform, och lägg hallon i botten. Gör smuldegen:
2 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
½ dl socker
1½ dl kokosflingor
100 g smält margarin
Grädda 200* ca 20 min.
tisdag 3 april 2012
Hallonkladdkakemuffins
Undrar hur jag ska få de här att finnas kvar tills det är kalasdax här hemma.... De blev väldigt omtyckta... :) Å andra sidan går det ju göra fler :)
100 g smör
2 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 ägg
+ hallon
Smält smör i en kastrull, låt svalna något. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker, och vetemjöl i kastrullen, blanda samman. Tillsätt äggen och blanda till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter på 200*. Ta ut kakorna, lägg på 3-4 hallon och grädda ytterligare ca 5 minuter. De ska fortfarande vara kladdiga i mitten. Låt svalna och servera som dom är eller med lättvispad grädde.
100 g smör
2 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 ägg
+ hallon
Smält smör i en kastrull, låt svalna något. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker, och vetemjöl i kastrullen, blanda samman. Tillsätt äggen och blanda till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter på 200*. Ta ut kakorna, lägg på 3-4 hallon och grädda ytterligare ca 5 minuter. De ska fortfarande vara kladdiga i mitten. Låt svalna och servera som dom är eller med lättvispad grädde.
måndag 2 april 2012
Vetefläta
När jag såg det här receptet på Kryddburken kunde jag bara inte låta bli att baka! :) Tänk att det var så enkelt att göra en sån fin fläta :) Och det blev ett uppskattat och överraskande tisdagskvällsfika för två pojkar när de kom hem från fotbollsträningen.
2,5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
½ pkt jäst (25 gram)
½ dl strösocker
1 krm salt
5 -7 dl vetemjöl
Fyllning :
150 gram rumsvart smör
2 msk marsanpulver
3 msk vaniljsocker
2 tsk kanel
Före gräddning :
1 ägg
Pärlocker
Flagad mandel
Topping efter gräddning :
1 dl marsamkräm
2 msk florsockerglasyr (florsocker + vatten)
GÖR SÅHÄR :
Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnsplåt täckt med bakplåtpapper eller teflongaller. Ta ut tre delar av degen och kavla till ca 35-40cm * 15cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Gör likadant med resterade två. Fläta en vetelängd, börja från mitten och fläta ut mot varje ände som du fäster under flätan. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt flagad mandel. Grädda i 175 grader ca 25-30 min, eller tills den fått fin färg. Låt svalna på galler. Dekorera sedan med marsankräm som du klickar ut ovanpå och sedan ringlar florsockerglasyr över sist av allt.
2,5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
½ pkt jäst (25 gram)
½ dl strösocker
1 krm salt
5 -7 dl vetemjöl
Fyllning :
150 gram rumsvart smör
2 msk marsanpulver
3 msk vaniljsocker
2 tsk kanel
Före gräddning :
1 ägg
Pärlocker
Flagad mandel
Topping efter gräddning :
1 dl marsamkräm
2 msk florsockerglasyr (florsocker + vatten)
GÖR SÅHÄR :
Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnsplåt täckt med bakplåtpapper eller teflongaller. Ta ut tre delar av degen och kavla till ca 35-40cm * 15cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Gör likadant med resterade två. Fläta en vetelängd, börja från mitten och fläta ut mot varje ände som du fäster under flätan. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt flagad mandel. Grädda i 175 grader ca 25-30 min, eller tills den fått fin färg. Låt svalna på galler. Dekorera sedan med marsankräm som du klickar ut ovanpå och sedan ringlar florsockerglasyr över sist av allt.
söndag 1 april 2012
Havrekakor med vit choklad
200 g marg
3 dl socker
1 ägg
100 g vit choklad
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl havregryn
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget och rör ytterligare en stund. Hacka chokladen fint. Blanda mjöl, bakpulver, havregryn och chokladhack och vänd försiktigt ner det i smeten. Rulla bollar av smeten, lägg på plåt och platta till dem något. Grädda 175* ca 15 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
På båda systrarnas "vill-ha-lista"...
... finns den här
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)