söndag 19 januari 2014

Glutenfria Sylt & kardemumma kakor

En annan variant av syltgrottor kan man säga, med kardemumma i degen. Mycket lyckat!
Ingen kan heller ana att de är glutenfria.



100 gram kylskåpskallt smör eller margarin
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
ca 3,5 dl ljus glutenfri mjölmix
1 ägg
ca 0,5 dl hallonsylt
 
Mixa alla ingredienser i en matberedare (margarinet i tärningar) tills det tar ihop till en deg. Arbeta ihop degen snabbt på ett mjölat bakbord och rulla ca 30 små bollar. Lägg bollarna på en bakplåt och tryck en liten fördjupning i varje boll. Lägg lite sylt i fördjupningen.
Grädda i ungefär 10 minuter i 200*.

torsdag 9 januari 2014

Årets första kakbak

Jag blev sugen på att baka nåt i långpanna... nåt enkelt... men gott... som jag inte gjort förrut.. Och så blev det den här SUPERGODA kakan! Recept hittade jag här Lindas rassel
Jag gjorde min glutenfri :)



Chokladrutor med Nougat:
250 gram smör
5 dl strösocker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
½ dl starkt kaffe
4 dl vetemjöl, eller glutenfri mjölmix
 
Fyllning:
250 gram nougat
150 gram mörk choklad
2 msk smör
 
Sätt ugnen på 175 grader, klä en långpanna med bakplåtspapper.
Smält smöret. Vispa äggen, socker och vaniljsocker, vispa i ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver, vänd ner det tillsammans med det
smälta smöret och kaffet. Häll smeten i långpannan och grädda kakan mitt i ugnen i ca.20 minuter. Tag ut och låt svalna.
Hacka nougat och chokladen, tillsätt smöret och smält över
vattenbad på låg värme. Bred fyllningen på kakan, låt fyllningen stelna.
 

onsdag 1 januari 2014

God fortsättning!

Det här blev systrarnas nyårsdessert :) Recept från Remsans bistro



Passionerad vit chokladmousse med spröda maränger, 8 pers.

 2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 dl turkisk yoghurt
lite vaniljpulver
4 passionsfrukter
16 små maränger (krossa hälften)
8 physalisfrukter
1 carambole, i skivor

Vispa grädden och vispa yoghurten slät (var för sig). Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Rör ner choklad och yoghurt i grädden. Fördela moussen i 8 glas. Låt moussen stelna i kylskåpet ett par timmar. Dela passionsfrukterna, gröp ur kärnorna med en sked och fördela över moussen. Garnera frukt och maränger vid servering.