måndag 23 december 2013

God Jul !!

Tipsar om en julig efterrätt såhär dan före dopparedan :) De här tänkte jag bjuda på ikväll, när vi har "Uppesittar" besök. Receptet har jag hittat hos Annicake



Pepparkaksmuffins med skumtomtefluff

Börja med fluffet, eftersom det ska stå i kylen
Häll 3 dl grädde i en kastrull
Klipp ner 70 gr skumtomtar i bitar. Smält på låg värme. OBS; grädden får EJ koka!
Ställ i kyl minst 6 timmar innan den kan vispas till fluffig konsistens.

Till ca 12 st peppparkaksmuffins:
100 gr smör
2 tsk pepparkakskryddor
1 dl turkisk yoghurt eller vaniljyoghurt
2 ägg
2 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix alt samma mängd vanligt mjöl
½ tsk vaniljpulver

Smält smöret, tillsätt pepparkakskryddorna och låt svalna lite
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna
Tillsätt yoghurten i smörblandningen
Vänd ner mjölet växelvis med smöret i äggsmeten
Fördela i formar och Grädda i 200* ca 17-20 min
Låt kallna helt innan fluffet spritsas på.
Dekorera med vinterströssel.

lördag 21 december 2013

Finaste burkarna till julgodiset!

Dessa köpte jag idag på Biboköp. Älskar dem!! Perfekta till godiset!

God och julig efterrätt

Förra helgen hade jag och mina kollegor glöggmingelkväll, och Anton hade gjort en jättegod saffranspannacotta! Har inte smakat det förrut, men det var en positiv upplevelse :) Och passade jättebra med hallon på! Så, igår när vi hade besök av våra fina Bergsbyvänner gjorde jag ett försök, och det lyckades också ;) Det är ju så enkelt med pannacotta, och samtidigt så festligt!



2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna lite och tillsätt vaniljsockret.Häll upp i formar eller i glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar

söndag 15 december 2013

Punchrullar

Jag gör alltid de här till jul :) I år fick de bli rosa!



125 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ dl kakao
2 dl havregryn (rent)
1 dl kokos
1½ msk arrak

Rör ihop allt till en smet.

Färga 250 g mandelmassa grön eller rosa. Gör rullar av smeten och linda in i mandelmassan. Doppa ändarna i smält blockchoklad. Låt stelna.

lördag 14 december 2013

Pepparkaksbiskvier

Biskvier är gott, och naturligt glutenfritt vilket också är bra för en som intolerant :) Här har jag gjort en julig variant med pepparkakssmak som blev jättesmarriga!



Bottnar:
200 g mandelmassa, kall
1 dl strösocker
1 äggvita

Fyllning:
175 g smör, rumsvarmt
3½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 tsk mald kanel
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm mald ingefära
½ msk kallt kaffe
1 äggula

Glasyr:
150 g mörk choklad, smält
1-2 tsk smör, smält

Sätt ugnen på 175*. Bottnar: Riv mandelmassan och blanda den till en smet med socker och äggvita. Forma ca 20 runda bollar av smeten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 12-14 min. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till en krämig smet. Låt den stå i kylskåpet i 20-30 min. Bred smeten på bottnarna så att det bildas en spetsig topp. Ställ biskvierna i frysen i ca 1 tim. Glasyr:  Blanda smält choklad och smör, doppa biskvierna i chokladen och låt den stelna.

Recept från Hembakat

onsdag 11 december 2013

Tryffel * 2

Mera godis!! Hon gör så himla mycket gott, Jenny på Jennys matblogg ! Kan inte låta bli att prova :) Här kommer två sorters godis till; jättelätta att göra och mycket lätta att tycka om :)



Lakritstryfflar (till vänster i bild)
 
200 gram mjölkchoklad med lakrits-smak
1/2 dl grädde
1 msk smör
Garnering : kakao eller krossad turkisk peppar

Värm upp grädden tills den är ordenligt varm.
Bryt ner chokladen och rör tills den har smält, rör ner en klick med smör och rör tills den är blank.
Ställ svalt tills det går att forma kulor av den. Rulla sedan i kakao, eller krossade turkisk peppar.
 
 
Mariannetryfflar (till höger i bild)
 
knappt : 1/2 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad
15 stycken marianne-karameller
Garnering : florsocker

Mixa mariannekaramellerna i en matberedare.
Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet.
Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.
 
 

tisdag 10 december 2013

Fudgekaka med Marianne

Kaka och godis i ett! Mmmmmm



200 g smör
3 dl socker
2 st ägg
1 dl kakao
 4 tsk Vaniljsocker
2 dl vetemjöl
 1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl socker
 2 msk sirap
100 g ljus choklad
100 g smör
15 st mariannekarameller

 
Smält smöret i en kastrull
Rör först ner socker och ägg, sedan övriga ingredienser
Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter, kakan ska vara lite kladdig

Glasyren: Koka allt utom smör i 15-20 minuter, tills det tjocknar. Blanda ner smöret, och bred glasyren över den kalla kakan
Krossa mariannekaramellerna och strö krosset över kakan, låt svalna och skär i rutor

Receptet hittade jag här

 

lördag 7 december 2013

Julgodis

Tre sorters julgodis har jag gjort i veckan :)

Första kommer från Recept.nu



3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar                                                         
tsk smör
200 g mörk choklad
flingsalt
 
Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.         Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.  Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.  Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!  Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
 
***********************************************************************************
 
Godisrecept nr 2 hittade jag hos Kryddburken
 
 
 
Oreofudge
 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)
 
GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.
Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.
När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

********************************************************************************

Och det tredje och sista receptet hittade jag hos Jennys matblogg



Polkagrisbräck

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar
 
Så här gör du polkabräck: 
Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt medan du smälter choklad nummer två.
under tiden hamrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket.  Häll på lager två av chokladen och strö polkagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.