måndag 30 september 2013

Blåbärspannacotta

Pannacotta är en jättebra efterrätt ju! Lättgjord, mumsig, naturligt glutenfri och lätt att variera. Den här är med blåbär. Det är ju så GOTT!

Blåbärspannacotta

4 dl grädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2 gelatinblad
1 dl blåbär

Garnering:
blåbär + florsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter..
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker och vanilj.
Låt koka upp på svag värme. Ta sedan bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i blåbären och mixa med stavmixer till en slät smet. Sila det innan du häller upp det i glas. Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.
Dekorera med blåbär innan servering.
 
 

 
 
 

lördag 28 september 2013

Extra goda hallonmuffins

Världens bästa!! morbror har varit här idag med sin traktor, och hjälpt oss flytta den tuuuuunga murade grillen vi har! Till kaffet efteråt bjöd jag på nybakade såna här:



12 Stora Hallon- och marängmuffins

3 äggulor
1½ dl strösocker
150 g smör
2 1/4 dl vetemjöl (eller samma mängd glutenfri mjölmix + 1 tsk fiberhusk)
3 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Maräng:
3 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Fyllning och garnering:
ca 200 g hallon (eller andra bär)
strösocker
potatismjöl
ev mandelspån

Sätt ugnen på 175*. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt smöret, mjölken och mjölblandningen till äggsmeten och rör till en slät smet.
Maräng:Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner strösockret i omgångar tills det blir en blank, fast marängsmet. Tillsätt vaniljsockret. Fyllning:Blanda bären med lite socker och potatismjöl. Häll muffinssmeten i stora muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut dem ur ugnen, fördela bären över muffinsen och klicka eller spritsa på marängsmeten. Strö ev flagad mandel över. Fortsätt grädda ca 15 min.

onsdag 18 september 2013

Med lingon och vanilj..

Jag fortsätter på temat höstens skörd ;) Roligt med kakor med lingon i också, och inte bara blåbär och äpplen.. Jag gjorde den här glutenfri med samma mängd mjölmix + ½ msk fiberhusk. Om man gör den med vetemjöl kanske inte alla lingon sjunker till botten som de gjorde på den här... Men smaken blev det inget fel på!



3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
50 g smält marg
1 dl vatten
ca 4 dl lingon (tinade eller frysta) - jag tog bara 2 dl!

Fyllning:
100 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker

Garnering:
Florsocker
Lingon

Sätt ugnen på 180*. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt bakpulver, mjöl och marg. Koka upp vattnet och blanda ner det. Rör ihop allt. Häll smeten i smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Sprid ut lingonen över kakan och tryck ner dem försiktigt i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen  i 35-40 min. Låt kakan svalna. Dela den sedan i två bottnar.
Fyllning: Smält smöret och tillsätt mjölken och vaniljsockret. Låt puttra i ca 2 min. Häll fyllningen över snittytan på de båda bottnarna med en sked. Lägg ihop bottnarna.

Recept från Hembakat

söndag 15 september 2013

Snabbaste tekakorna!

De här går så fort att göra, snabbare än att köra upp på affären och köpa bröd :)
De går också jättejättefort att äta upp !

Receptet här jag hittat på Jennys Matblogg, klicka här för att hitta dit




100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

söndag 8 september 2013

Om ni bara ska göra en efterrätt i erat liv...

... så är det den här! Min kollega Ewa hade gjort en sån här på fredagsfikat på jobbet för ett par veckor sedan, och inte nog med att den är vacker, den är också VANSINNIGT god! Dessutom lättgjord! Så detta fick bli lördagens efterrätt när systrarna med familjer träffades den här gången.



Nutella-semifreddo
 
2 marängbottnar
4 ägg
2 msk socker
5 dl grädde
1 burk Nutella
 
Lägg en marängbotten i botten på en på form med avtagbar kant. Separera äggen och börja med att vispa vitorna med 1 msk socker till hårt skum. Flytta sedan över vispen till gulorna och vispa de med 1 msk socker. Vispa det lite poröst och luftigt. Flytta över vispen och vispa grädden. Krossa den andra marängbotten grovt. Vänd försiktigt ihop grädde, äggulor, äggvitor och krossad maräng. Värm Nutellan lite i micron så den blir mer lättflytande. Ringla försiktigt ner den i glassmeten och vänd runt lite försiktigt. Häll över i formen, plasta och ställ i frysen. Frys i minst 4 timmar, gärna över natten. Ta fram en stund innan servering. Servera gärna med lite hallon. Njut!! :-)

fredag 6 september 2013

Verkligen godaste äppelkakan!

Hittade recept på världens godaste äppelkaka hos Kryddburken, och det VAR verkligen världens godaste! Jag gjorde den med glutenfritt mjöl, och 1 tsk husk, och så använde jag gräddfil istället för mjölk... Saftig och god ...!! Att jag sen gjorde den på äpplen från egna trädgården gjorde den ju inte sämre ;-)




 3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker

150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl (eller samma mängd glutenfri mjölmix + 1 tsk fiberhusk)
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk (eller gräddfil..)

 
Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på kvällen.
Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diameter klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.
På toppen :
Florsockerglasyr + pärlsocker

tisdag 3 september 2013

Ett annat bär

Idag får det bli ett recept med lingon! Inte så mycket lingon i skogen i år, iaf inte hos oss. Tur att man har rätt mycket i frysen sedan i fjol..



Lingonsnittar

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
½ tsk malen kardemumma
1 nypa salt
4½-5 dl vetemjöl

Fyllning:
1-2 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 180*. Blanda smör, strösocker, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt till en deg. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till längder på ett bakplåtspapper. Tryck en skåra med fingret i båda längderna och fyll med lingonsylt. Grädda 10-15 minuter. Skär i bitar medan den fortfarande är varm.

Recept från Hembakat

söndag 1 september 2013

Mera blåbär!

MUMS!! så god den här blev! Choklad och  blåbär... mmmm



Botten:
120 g mörk choklad
100 g smör
2½ dl strösocker
1½ msk  vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1½ dl vetemjöl

Blåbärsmousse
5 gelatinblad
250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Garnering:
Färska blåbär

Sätt ugnen på 175*. Bryt chokladen. Smält smöret i kastrull, ta från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt ett ägg i taget och vänd sist ned mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, häll i smeten och grädda mitt i ugnen 25-30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
Mousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 min. Mixa blåbären till fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda i gräddfilen. Vispa grädden halvfast och vänd ner den i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kylskåp ca 5 tim. Dekorera.

Recept från Hembakat