söndag 16 december 2012

Mera godis :)

I fredags hade vi glöggmyskväll, och Ninavännen hade med sig finaste faten med godaste godiset! Jag har fått recepten, och delar dem med er nu :)




Geléhjortron

200 g frysta hjortron (eller andra bär tex hallon)
7 gelatinblad
3,5 dl socker
1 dl vatten
3/4 dl honung
1,5 tsk citronsyra

Tina och sila bären så du få en bärmassa utan kärnor. Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka socker, vatten och honung till 150*, dra från plattan och  tillsätt sedan hjortonpurén, citronsyra och de urkramade gelantinbladen. Rör en stund till alla klumpar löst sig. Häll upp i liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stå kallt 3-4 timmar. Skär i bitar och rulla i strösocker.

Tryffel

2 dl grädde
400 choklad
valfri smaksättning

Koka grädde, och bryt ner chokladen. Tillsätt smaksättningen. Rör om tills chokladen har smält. Ställ in smeten i kyl ett par timmar. Rulla bollar som du sedan rullar i t ex pepparkakskryddor + florsocker, eller kakao.

söndag 9 december 2012

Julgodis!

I dag blev en julgodistillverkardag, och ett av godiset blev de här Bountybollarna. Gottgott! Receptet kommer från Bevemyrs



Ingredienser ca 50 st
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad
 
Gör så här: Blanda allt till kulan utan själva kokosen i en kastrull. Låt allt koka i 7-8 minuter, smeten ska bli lite seg. Rör i kokosen och låt allt svalna. Forma till kulor (ställ in smeten i kylskåpet en stund så går det bättre). Låt de rullade kulorna stelna i kylskåp eller i frysen. Smält chokladen och doppa kulorna. Förvaras svalt.