söndag 30 september 2012

Kladdkaka med jordgubbar och kokos

Vi hade surströmmingsgäster igår, och som efterrätt gjorde jag en kladdkaka med jordgubbar och kokos. Serverades med vaniljvisp. Jag gjorde min i en stor pajform, och den räckte till åtta sötsugna och det blev dessutom över lite.



300 g smör                                                                                         
4 ägg                                                                                          
4 dl strösocker                                                                                          
6 msk kakao                                                                                         
4 tsk vaniljsocker                                                                                          
2,5 dl vetemjöl  (funkar lika bra med glutenfritt!)                                                                                 
1 dl kokos                                                                                
Jordgubbar (jag delade mina på hälften)                                                                                          
   
Sätt ugnen på 175ºC. Smält smör i en kastrull. Ta av från plattan. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, kakao, vaniljsocker och mjöl, samt kokosflingor. Spar lite kokos till garnering. Vispa till jämn smet. Vänd ner jordgubbar. Smöra en springform eller lägg bakplåtspapper i botten. Häll i smeten. Sätt in i ugnen i 25 minuter.

söndag 16 september 2012

Pannacotta med lime och blåbär


Fantastiskt god pannacotta med frisk limesmak. Kanske en efterrätt mer för vuxna än för barn. Sonens kommentar efter han smakat var "Nästan som chokladpudding men mycket, mycket sämre" :-)

1 st lime
5 dl grädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker
3 gelatinblad

Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.
Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på grädden, strösocker och vaniljsocker. Låt koka upp.
Lägg under tiden gelatinbladen i blöt.
Ta av kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem och vispa ner dem så att de smälter och det blir en jämn blandning. Vispa ner limesaften.
Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna.
Garnera gärna med bär och citronmeliss vid serveringen.

Receptet kommer från www.recepten.se

lördag 15 september 2012

Av höstens äpplen

Den här blev så god så jag gjorde två! En till familjen och en till mina fd kollegor :-)



Äppelkaka
 
100g mandelmassa
3 ägg
1 1/2 dl socker
50g smör
3 dl vetemjöl (blev jättebra med glutenfritt)
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

ca 3-4 äpplen
Riv mandelmassan, blanda den med ett ägg i taget rör i socker.Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Blanda i mjölken och smöret.
Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Skala och klyfta äpplena. Lägg ett lager med äpplen i botten och häll sedan på smeten och lägg de sista äpplena överst.
Grädda 175* mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.
Servera med vaniljsås, eller bara som den är.

tisdag 11 september 2012

Choklad!!

Snygga och goda chokladsnittar; ännu ett recept från fina Akleja.



200 g smör
5 dl mjöl
2 dl socker
4 msk kakao
3 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
riven mörkchoklad
Sätt ugnen på 175*. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tärna ner smöret. Rör sedan i sirap medan du bakar till en deg.
Dela degen i fyra delar och rulla till längder. Lägg 2st på varje plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite med fingrarna.
Sätt in dem mitt i ugnen i 14-18min.
Skär dom i fina snittar nästan direkt så är det lättare. Strö den rivna chokladen över kakorna. Låt svalna.

söndag 9 september 2012

Päronbitar

Goda långpannebitar med mycket gott i, och jag gjorde dem glutenfria. Mmmmmm!



100g smör
2 1/2 dl rödmjölk
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
6-8 päronhalver, konserverade
1 dl mandel grovhackade
100g vitchoklad grovhackad
 
Smält smöret och häll i mjölken. Vispa äggen men socker och vaniljsocker pösigt. Rör sedan ner sirapen och smörblandningen. Blanda mjöl ooch bakpulver och sikta ner i smeten. Häll smeten i en långpanna ca 20x30 cm, brödad eller täkt med bakplåtspapper. Fördela sedan päronen över smeten och sedan nötter och choklad. Grädda sedan mitt i ugnen i 200 grader.
låt svalna och skär sedan i fyrkanter, pudra med florsocker innan servering.
 
Recept från fina Akleja

torsdag 6 september 2012

Länge sen sist...

Oups! Helt plötsligt har det gått en månad sedan förra inlägget! Men nu börjar man kanske vilja vara inne på kvällarna och baka lite. En glasstårta kan man väl göra även om sommaren är slut! Pojkarna tyckte dock att botten = Oreoskexen var det godaste på den här :-)

300 g Oreokex
5 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron
2 dl creme fraiche
2 dl non stop

Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Dela kexen, skrapa ut den vita krämen och släng bort den. Krossa kexen. Strö ut kexsmulorna i formen. Separera äggulor och -vitor i två skålar.
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden löst i separat skål. Vispa samman äggulor, socker, vaniljsocker, finrivet skal och saft från citronen. Blanda sedan  ner creme fraiche, vispad grädde och äggviteskum. Häll smeten över smulorna och strö ut nonstopen. Täck formen med plastfolie. Låt tårtan stå i frysen i minst 3 timmar. Ta ut den ca 20 min innan den ska serveras.



Recept från "Sju sorters sommarkakor" av Cecilia Vikbladh