tisdag 31 juli 2012

Första receptet...

... ur boken i det förra inlägget :) Jag gjorde dem glutenfria, och det funkade bra! Mycket chokladsmak, och blåbär passade väldigt bra ihop med chokladen och osten.

Blåbärsmuffins med färskost



1½ dl strösocker
1 ägg
75 g smör
1½ dl vetemjöl ( eller glutenfri mjölmix)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
1 dl mjölk
100 g mörk choklad (60-70%)

Färskostkräm:
200 g Philadelphiaost
1 ägg
2 msk strösocker
1 msk vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
finrivet skal av 1 citron
1-2 dl blåbär

Vispa socker och ägg vitt och fluffigt. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem tillsammans med mjölken i smeten. Vispa till en slät smet. Hacka chokladen fint och blanda till sist ned chokladbitarna. Rör försiktigt samman ingredienserna till ostsmeten. Fördela muffinssmeten i aluminiumformar. Fyll sedan resten av formen med ostkrämen. Tryck ner några blåbär i varje form. Grädda 175* ca 15 min

måndag 30 juli 2012

Boktips!

Jag köpte den här boken och tänkte egentligen ge bort den.... Men jag kunde bara inte skiljas från den.....  Jättefina recept, verkligen! Har redan provbakat lite ur den - kommer på bloggen inom kort
 :-)

lördag 28 juli 2012

Hallon

Under semestern tillbringade vi några dagar i fina Skåne, och ett av de mysigaste ställena vi hittade till var Hallongården utanför Trelleborg. Stora hallonodlingar, och mysig gårdsbutik och café där det mesta var gjort av hallon. Jag handlade lite av varje, bla Dessertsås, både med jordgubb/kanel smak och med hallonsmak. Vi hade turen att få provsmaka en dessert när vi var där, och recept fick man med sig hem också. Dagens efterrätt fick bli precis en sådan, och jag använde Jordgubbs/kanelsåsen den här gången. Gottigott! De fina dessertskålarna har varit min farmors och passade perfekt för ändamålet. Och för oss som inte bor så himla nära Trelleborg är det så tur att Hallongården även har en webshop där man kan beställa vissa av deras produkter.




Och receptet då? Jättelätt!! Pressa en lime i 2 dl creme fraiche och vispa med elvisp tills den blir hårt vispad. Portionera ut i skålar och ringla dessertsåsen över. Dekorera med limeskal.

fredag 27 juli 2012

Systerdag

Idag har systrarnas familjer träffats och haft en jättefin eftermiddag/kväll, med fika och mat och fiske och kanotpaddling och smultronätning och studsmattehoppning och bara myyys! Efterrätten blev inte komplicerad, men god (även om någon kanske valde Hello Kitty glasspinne istället ;)  ), jag vispade helt enkelt ihop en choklad mousse, fyllde upp i glas, krossade Ballerina kladdkaka och strödde ovanpå. Klart!

tisdag 24 juli 2012

Mangorutor med kokostosca



500 g fryst mango
250 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
4 ägg
1 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
½ tsk salt

Kokostosca
1½ dl socker
1 dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
200 g kokos
75 g smör

Tina mangon på hushållspapper och värm under tiden upp ugnen till 175*. Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och därefter mjölken. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med mangon. Klä en långpanna ca 40*25 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 40 min eller tills kakan är genomgräddad. Blanda under tiden alla ingredienser till kokostoscan och låt koka på svag värme under omrörning några minuter. Ta ut kakan och fördela kokostoscan jämnt ovanpå. Höj ugnsvärmen till 200* sätt in kakan strax under mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 15 min eller tills toscan fått en gyllenbrun färg.

söndag 22 juli 2012

Vaniljkaka med chokladhål

Sonen "provsmakade" denna kakan när den var klar; och en fjärdedel försvann :) Den fick vääldigt högt betyg. Snabbgjord var den också, och jag gjorde den glutenfri med bra resultat.



3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl (eller glutenfritt)
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Vispa upp ägg och socker poröst, mät under tiden upp mjöl och bakpulver och blanda i en skål. Sikta  över mjölblandningen och vänd försiktigt ned den med en slickepott. Tillsätt vatten och rör om.
Smöra och mjöla en bakform  ca 26 cm i diameter. Grädda i175 grader  i ca 40 min.

Chokladsås

2 dl kaffe- eller vispgrädde
2 msk kakao
1/2 dl strösocker
100 gram smör
1 msk vaniljsocker

Koka upp grädde och kakao och låt det puttra i 5 min, lägg i smöret och sjud i 2 min till. – tillsist rör  i vaniljsockret.

Ta ut den färdiggräddade kakan och stjälp upp den på galler och stick ca 40 hål i den.Häll över chokladsåsen.

Låt svalna och skär upp.

fredag 20 juli 2012

Ren njutning

Den här sommaren har vi helt snöat in på chokladdoppade jordgubbar. Bäst blir de med Fazers ljusa choklad. Har även fått tipset att doppa dem i vit choklad och kokos men har inte hunnit prova.
Låt dem stelna i kylen innan ni äter. Gärna med mousserande till!

onsdag 18 juli 2012

Som godis...

... blev de här kakorna! Receptet har jag fått av svärmor,och jag gjorde dem glutenfria, men man kan också göra dem med vanligt mjöl. Gott gott...!



Raiderkaka

190 g marg
1 dl strösocker
3,5 dl mjöl (glutenfritt eller vanligt)

Gör en deg, forma bollar och tryck ner i aluminiumformar. Grädda 175* tills de får fin färg.

Kolasås:
2,5 dl grädde
3 msk sirap
150 g marg
0,75 dl strösocker

Koka upp och låt koka tills det tjocknar. Häll kolasås på kakorna, som har svalnat. Låt svalna.

Smält blockchoklad + lite olja och bred ut ovanpå kakorna. Låt stelna.


måndag 16 juli 2012

Födelsedagstårta

Idag fyllde yngste sonen år, och även i år prickade han in en solig dag så vi kunde sitta ute och fika. Dagens glutenfria tårtvariant hittade jag hos Annicake, och den var både enkel och jättegod!!



2 marängbottnar
5 dl grädde
200 gr marabou jordgubb
1 liter jordgubbar

Vispa grädden
Hacka 100 gr marabou jordgubb

Lägg ett lager grädde på en av bottnarna. Strö över den hackade chokladen.
Lägg på nästa botten, bred på resten av grädden.
Smält de resterande 100 gr chokladen över vattenbad.
Lägg på jordgubbarna på tårtan och ringla över chokladen

fredag 13 juli 2012

Banankaka med havregryn


I brist på (eller i väntan på?) solen bakades det banankaka här imorse.

50 g smör - smält och avsvalnat
2 ägg 
2 dl socker
0,5 dl mjölk
2 mogna mosade bananer
3 dl mjöl
2 tsk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Vispa ägg och socker. Rör ned smör, mjölk och bananer. Blanda mjöl, vanillinsocker, bakpulver och kanel och rör sedan ned i ägg/sockerblandningen. Häll i rund form, smord och bröad med havregryn. Grädda 175 grader ca 40 min.

tisdag 10 juli 2012

Tvåfärgade snittar

De här tyckte jag blev fina till sonens kommande kalas!



 60 st:

250 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl hallonsylt
                              
Garnera med:
2 dl florsocker
1 msk vatten
                              
Ugn: 225°
                              
Rör rumsvarmt smör och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i ägg- och sockersmeten. Arbeta ihop till en deg och dela den i två lika stora delar.  Arbeta in kakao i den ena degbiten. Rulla ut fyra längder av varje degbit som är lika långa som plåten. Lägg en ljus och en mörk längd bredvid varandra och platta till dem lätt. Gör en fördjupning i mitten och klicka i sylt. Gör likadant med resterande längder. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.  Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna direkt. Skär de varma längderna i sneda snitt och låt kallna.

tisdag 3 juli 2012

Trevligt återseende

Idag gjorde jag ett litet inhopp på min tidigare avdelning; och såklart ville jag  bjuda dem på nåt gott till fikat. :)


Kokosrulle med hallon och lemon curd

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl kokos
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
3 dl hallon, frysta eller färska

Sätt ugnen på 250*. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner. Bred ut i långpanna och grädda mitt i ugnen 5 minuter. Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspappe, ta bort papperet och låt svalna.
Vispa grädden och vänd ner lemon curd. Bred ut blandningen över kakan och fördela hallonen över. Rulla ihop från långsidan. Låt vila nån timme i kylskåp.

måndag 2 juli 2012

Smoothie

Inspirerad av en kollegas goda smoothies som han bjöd på förra veckan, gjorde jag dessa igår ikväll. Vaniljyogurt som jag mixade med frysa hallon & blåbär, och lite rivet limeskal. Mmmmmmmm!

söndag 1 juli 2012

Bullbakardag :)

Fin musik under bakandet gav extra energi, så förrutom en massa småbullar gjorde jag även två flätor idag :)