lördag 30 juni 2012

Muffins med blåbär och mandelmassa




ca 12 st

 blåbär
75 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g mandelmassa
25 g smör eller margarin
1/2 tsk kardemumma


Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt svalna. Blanda mjölet med bakpulver och blåbär. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Häll i matfettsblandningen och vispa. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i en muffinsplåt med 12 hål eller i pappersformar.
Smält smöret till fyllningen. Riv mandelmassan. Blanda alla ingredienserna till en smidig smet. Gör små bollar och tryck ner i mitten på varje muffins. Grädda i 225 grader i ca 15 min.

onsdag 27 juni 2012

Snabbaste jordnötskakorna

Bara rör ihop ingredienserna och klicka ut på plåtar. Det blir ca 20 st och 10 på varje plåt ryms bra.


150 g strösocker
150 g jordnötssmör
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Grädda 200* ca 7-8 min

söndag 24 juni 2012

lördag 23 juni 2012

Buffébröd

Midsommarafton och knytkalas, precis som vi brukar. En av sakerna jag skulle ta med detta år var  bröd, så jag provade baka dessa! Jag kunde inte smaka dem själv, men det fanns inte en enda kvar efter middagen, så det tar jag som ett gott betyg :-)



50 gram jäst
3/4 dl olja
1 msk sirap eller honung
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
70 gram smör
Timjan
Flingsalt

Smula ner ett paket jäst i en bunke.
Värm mjölk, vatten, olja, salt och sirap/honung till 37 grader.
Häll ner lite av vätskan så det löser upp jästen. Tillsätt sedan resten av degvätskan.
Häll ner mjölet, lite i taget och blanda tills det blir en smidig deg.
Låt sedan degen jäsa i ca 30 min till dubbel storlek.
Dela upp degen i 2 delar och kavla ut delarna så dem blir ca 30 x 40 cm.
Smält smör och pensla på, strö över hackad timjan och flingsalt.
Rulla ihop det så det blir som en rulltårta och skär bitar.
Man kan välja att göra så brödet ser ut som bullar eller ställa bitarna på högkant,
och trycka till dem lite så att snittytan åker ut lite på sidorna.
Låt dem jäsa i ytterligare 30 min och pensla på ägg innan de ska gräddas i 10 min på 225 grader
 
Receptet hittade jag hos Trivsamma förändringar

torsdag 21 juni 2012

Torsdagsfika på jobbet

och idag var det min tur att fixa det! Det fick bli en Vit kladdkaka från Två systrars söta. Jag gjorde den både gluten och laktosfri, genom att ta laktosfritt margarin och creme fraiche, och bytte ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix. Dessutom fick det bli hallon på istället för granatäppelkärnor i brist på granatäpplen på affären, det gick också mycket bra.


150 g vit choklad
150 g margarin
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk rivet citronskal

Creme fraiche glasyr
2 dl creme fraiche
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1 granatäpple till garnering

Sätt ugnen på 175*, smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant. Smält choklad och smör i en skål över ett vattenbad. Låt svalna lite. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med chokladen och smöret. Tillsätt ägg och citronskal och rör om till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna. Blanda ingredienserna till glasyren med en elvisp. Bred över kakan. Garnera med granatäppelkärnor.

måndag 18 juni 2012

Oumbärlig!

Det här måste vara bästa köksvågen ever! Liten och platt rymms den var som helst nästan, och är lätt att ta fram, och lätt att torka av. Snygg dessutom. Fick den av svärfars i julklapp, och använder den jämt!
199 kr på Clas Ohlson

Bild lånad från Clas Ohlsson



fredag 15 juni 2012

Skolavslutning

och som alltid en jordgubbstårta för att fira in sommarlovet! Denna gång med en glutenfri botten.



Sätt ugnen på 175*
 Smöra en rund bakform ca 26 cm i diameter
4 ägg
2 dl socker
1 ½ dl fin mjölmix, finax eller semper
1 ½ dl potatismjöl
1-2 tsk bakpulver, den mindre mängden till sempermixerna

 Vispa ägg och socker pösigt, sikta ner de andra ingredienserna i äggsmeten
 Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min.

söndag 10 juni 2012

Strösselbitar



150 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
4½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
50 g smör
ca 8 dl florsocker
ca 2 msk vatten

Strössel

Smält smöret, hälli mjölken och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör varsamt ner detta och smörblandningen växelvis i äggsmeten. Bred ut i långpanna 30*40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 175* 15-20 min. Låt svalna.

Glasyr: Smält smöret, tillsätt florsocker och vatten, rör slätt. Bred glasyren på kakan och strö över strössel.

fredag 8 juni 2012

Knäckkaka med lingondip

Den här efterrätten fick vi smaka på en Skapardag på Sunnanå. Sött och lite surt och snyggt upplägg blev en bra kombination tycker jag. Det här blir en ganska stor sats; jag gjorde halva till åtta personer, och då gjorde jag kakorna väldigt stora (och det blev över några också...) Dippen gjorde jag precis som i receptet.



300 g rumstempererat smör
5 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 ägg
250 g russin
100 g hasselnötter
150 g mörk choklad
12 dl vetemjöl
1,5 msk bikarbonat

Lingondip
200 g philadelphiaost
200 g frysta eller färska lingon (eller andra bär)
1 msk punsch
2 dl creme fraiche
0,5 dl honung

Rör smör och socker poröst, tillsätt sirap, ägg, russin, grovt hackade nötter, grovt hackad choklad. Blanda samman mjöl, bikarbonat och rör ner även det. Låt degen vila i kylen över natten.
Sätt ugnen på 175*. Dela degen i åtta bitar. Rulla varje bit till en längd, ca 3 cm i diameter. Lägg längderna två och två på en bakplåt, platta till dem lite. Grädda i 12-15 min eller tills de fått lite färg. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma och ligger på plåten. Låt dem svalna.

Blanda philadelphiaosten, lingon och honung i mixern. Rör ihop punsch och creme fraiche i en separat skål. Blanda sedan försiktigt ihop med lingonosten.
Ställ kallt tills servering. Servera i fina glasskålar eller i glas eller muggar med lingondipp; stick ner en kaka i dippen och dekorera med lingon.

torsdag 7 juni 2012

Glutenfria bullar

Äntligen har jag tagit mod till mig och bakat glutenfria bullar! Och de blev ju bra!! :-) Receptet kommer från Glutenfria köket

onsdag 6 juni 2012

Somrigt och svalkande

Det finns väl inget som luktar så mycket sommar som hägg.... Älskar när den blommar... Och förra sommaren fick jag lära mig att man kunde göra svalkande saft av blommorna också. Ja, nu behövs det ju inte direkt svalkas eftersom sommarvärmen inte vill infinna sig... Men man kan ju göra lite saft så man har när värmen kommer :-) Det här receptet har jag fått av min Maria kollega, och den blir verkligen somrigt god. Serveras iskall. Den går också bra att frysa in i småburkar; så kan man spara den ganska länge.

Häggblomssaft

50 st häggblomsklasar
3 st citroner
1,5 liter vatten
1,5-1,7 kg socker
50 g citronsyra

Skölj blomklasarna väl och klipp bort skaften. Lägg i en stor skål. Tvätta och borsta citronerna i varmt vatten. Skär dem i tunna skivor. Täck över blomklasarna med citronskivor. Koka upp vatten och rör i socker och citronsyra. Välj den mindre mängden socker om saften ska förvaras kort tid eller frysas.
Häll den heta sockerlagen över citronskivorna och blommorna. Täck krukan med en tallrik. Låt saften stå på sval plats i 3-4 dagar. Rör om några ggr/dag. Häll blomsaften i en silställning och låt saften självrinna.

söndag 3 juni 2012

Frukt och choklad

Igår var vi på middag hos våra fina vänner Nina & Jörgen. Middagsbordet var en njutning för både ögat och gommen, och till efterrätt fick vi godaste pannacottan (som redan var uppäten när denna bild togs :)  ) och chokladfondue. Mmmmmm! Jättegott, och jättemysigt att sitta och doppa frukt i choklad, och samtidigt prata och skratta massor. Fyra tonårspojkar var också mycket nöjda med mat, efterrätt och sällskapet. :)


fredag 1 juni 2012

Rosa glas

Inget inlägg som har med bakning att göra, men jag vill bara visa hur fint man kan servera vatten (eller annan dryck) i sommar! Denna flaska har jag köpt på Ica Maxi. Finns i flera färger, jag köpte både rosa och turkos.