onsdag 30 maj 2012

Honungstosca

Lunchade med mina tidigare kollegor idag, och tyckte att de var värda en liten kaka efter maten :)



50 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3/4 dl grädde
300 g mandelmassa

Tosca:
75 g smör
1 dl socker
2½ msk honung
½ dl grädde
1 dl hackade pistagenötter

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner detta och grädden i äggsmeten. Häll smeten i bakpappersklädd liten långpanna, 20*30, grädda kakan mitt i ugnen 175* 20-30 min.

Tosca: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm försiktigt under omrörning tills allt smält.

Ta ut kakan ur ugnen. Hyvla över mandelmassa och bred på toscasmeten. Grädda tills ytan har fått fin färg, ca 10 min.

måndag 28 maj 2012

Mix-muffins

Idag provade jag en snabbvariant av glutenfria muffinsar. Använde den här mixen, och tillsatte pepparmintsessens. De blev goda; choklad +  mint  är ingen dum kombination.




lördag 26 maj 2012

Äntligen ett kök igen! :)

Idag var det dax för premiären för nya ugnen, och den skötte sig så bra! :) Nu när jag inte kunnat baka på så många veckor har jag istället funderat på allt jag ska baka när jag fick mitt kök, och en av bakverken jag har längtat efter var den här äppelkakan från Akleja . Jag gjorde den glutenfri och den blev jättegod - som alla hennes recept, och efter en dag med mycket uträttat blev det sen kaffe och äppelkaka på altanen i härliga vårvärmen. Häääärligt!



3 ägg
3 dl socker
3 dl glutenfri mjölmix eller vanligt vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 äpplen
1 dl vatten

fyllning100g smör
1 dl mjölk
3-4 msk vaniljsocker

ströbröd (glutenfritt) eller kokos
florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vänd ner i smeten. Koka upp vattnet och rör ner det. Häll i en bröad form med avtagbar kant. skala och skiva äpplena och lägg dem ovanpå smeten i ett vacker mönster.
Grädda kakan direkt i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter på 175*.
Lossa kanten på formen och låt kakan stå och svalna. Dela sedan kakan på mitten (under äpplena) så det blir två bottnar.
Smält smöret, tillsätt mjölken och vaniljsockret och låt koka i 2 minuter under omrörning. Skeda vaniljmjölken över bottnarna. Lägg ihop kakan och sikta över florsocker.

torsdag 17 maj 2012

Fikamys i regnet

Idag gjorde systrarna en caféutflykt, till Gummark till duktiga Ida på Ida skafferi. Muuuums!! Tog inga bilder där tyvärr, men jag köpte hem lite gott ( dock inte så lätt att välja ut nåt bland allt gott) till de som var hemma och de kan ni se här; Minimorotsmuffins och Havtornstryfflar.






söndag 6 maj 2012

Titta så fint!

Ett sånt här förkläde vill jag ha på mig när jag ska baka i mitt nya kök :-)
Detta, och många fler, finns på Kaksmulans webshop