fredag 30 mars 2012

Citrontårta med hallonmaräng

Fredagsmysfika till hockeyn blev en citrontårta med hallon. God, men marängen blev ganska så söt. Jag bytte ut mjölet till glutenfritt och det gick mycket bra.



150 g smör
3 dl vetemjöl (eller glutenfritt)
1 dl strösocker
½ dl havregryn ( ev rent havregryn)

Fyllning:
3 ägg
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl (eller glutenfritt)
rivet skal & saft av 1 citron

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
150 g hallon

Sätt ugnen på 200*. Smält smöret Blanda mjöl, socker och havregryn. Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut degen i rund form ca 23 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft. Häll blandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ytterligare 15-20 min. Kakan ska precis ha stelnat. Låt svalna.
Sätt ugnen på grill och 250*. Vispa äggvitorna styva. Vänd ner sockret och därefter hallonen. Bred marängen över pajen och grädda högst upp i ugnen i 1-2 minuter. Låt svalna.

torsdag 29 mars 2012

Små bragocheesecakes med mjölkchoklad

De här var ju jättelätta att göra, behövde inte ens grädda :) Jag frös in de flesta av mina utan mjölkchokladtoppingen, det måste ju funka jättebra, och så gör man den när de ska serveras.



Botten:
22 bragokex
75 gr. smör

Topping:
200 gr. philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
150 gr. mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde

Smält smöret och blanda med de finkrossade Bragokexen. Tryck ut i 16 små folieformar.
Låt stelna.

Topping: Smält mjölkchokladen i vattenbad. Blanda philadelphiaost och vaniljsocker ordentligt, och rör sen ner den smälta chokladen. Vispa grädden och rör ner. Spritsa ut i varje form.

söndag 18 mars 2012

Banankaka

Hade några bananer hemma som började vara väldigt mogna. Det blev en kaka av dem. Jag tyckte nästan kakan var godare utan glasyr, men det är ju en smaksak :)



100 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl mjöl (går lika bra med glutenfritt)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
3 mogna bananer
1 msk socker
1/2 dl mjölk

Citronglasyr:

2 dl lätt creme fraiche
1 dl florsocker
Saft av 1/2 citron
1/2 p kokos,ca 100 g

Rör fett och socker poröst.Tillsätt äggen,ett i taget.Blanda mjöl,bakpulver,bikarbonat och kanel och rör ner i smeten.
Mosa bananerna med 1 msk socker och mjölken.Rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten,ca 23 cm i diameter.
Grädda nederst i ugnen i ca45 minuter i 175 grader.
Prova kakan med en sticka.
Stjälp upp kakan och låt kallna.
Blanda alla ingredienser till krämen.Bred ut den jämnt över kakan.
skär i skivor och avnjut den till en kopp kaffe.

fredag 16 mars 2012

En fredagsräkmacka

Blev så sugen på räkmacka! Och i brist på glutenfria tekakor på affären fick jag baka själv - mmmm, goda! Så fick det bli såna fredagsmysmackor :) Receptet kommer från Annicake




Till ca 12 st tekakor:
1 pkt jäst
½ dl rapsolja
5 dl vatten
2 msk ljus sirap
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
12 dl + 1 dl till utbakat, glutenfri mjölmix

Värm upp olja och vatten till 37*
Smula jästen i bunke, häll över degvätskan och rör tills jästen löst upp sig
Tillsätt sirap, salt och fiberhusk. Låt stå och svälla i ca 10 min
Tillsätt mjölmixen, lite i omgångar, och arbeta i ca 10 min i maskin
Spara ca 1 dl mjöl till utbakningen
Lägg över bakduk och låt jäsa i ca 20 min

Arbeta på lättmjölat bakbord och forma till tekakor, som läggs på bakpapperklädd plåt
Nagga lite lätt med en gaffel och låt jäsa ca 25 min
Pensla med uppvispat ägg
Grädda i 250*, mitt i ugnen ca 8 min

onsdag 14 mars 2012

Glutenfri fralla

Det blev lite glutenfritt bröd i helgen också


  • 1/2 paket färsk jäst (25 g)
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk fiberhusk                          
  • 1 tsk malda brödkrydda
  • 1/2 tsk salt
  • ca 4 dl fin glutenfri mjölblandning
  • solrosfrö
  • glutenfritt mjöl till garnering

    Smula jästen i en skål. Häll på kall mjölk och olja. Blanda ner Fiberhusk, brödkryddor och salt. Rör om och låt stå i 5-10 minuter. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta alltsammans riktigt kraftigt.
    Arbeta in resten av mjölet i småportioner till en tjock sockerkaksliknande smet. Observera att den inte ska vara som en vanlig deg. Klicka ut smeten till jämnstora runda eller avlånga bullar direkt på en bakpappersklädd plåt. Strö på solrosfrön och pudra över lite glutenfri mjölblandning. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250°C. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills bullarna har fin färg

tisdag 13 mars 2012

Nougat och kokos formar

Små och söta kakor, fyllda med god nougat.



Mördeg:
4½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g margarin i bitar

Fyllning:

25 g margarin
2 msk mjölk
1½ dl ljus sirap
3 dl kokosflingor

Garnering:Ca 100 g mjuk nougat

Börja med formarna: Lägg mjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och matfett i en matberedare med kniven isatt.
Hacka snabbt samman allt till en deg. Forma den till en rulle. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°C.
Dela rullen i 30 bitar. Tryck ut degbitar i små, veckade aluminiumkakformar.Ställ formarna på en plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min.
Gör fyllningen: Blanda margarin, mjölk, sirap och kokosflingor i en kastrull. Koka ihop allt under omröming ca 5 min.
Dela nougaten i 30 bitar. Lägg en nougatbit i varje form. Fördela kokosfyllningen över.
Grädda kakorna ytterligare 6-8 min. Låt dem svalna innan de tas ur formarna.

måndag 12 mars 2012

Tekakor

Bakade lite bröd i helgen. Dessa blev mest gillade :)



0,5 liter vatten
2,5 dl havregryn
50 gram margarin
50 gram jäst
2 msk socker
1 tsk salt
0,5 tsk hjorthornssalt, kan hoppas över
10 dl vetemjöl
Koka upp vattnet. Lägg havregryn i degbunken och slå det kokande vattnet över. Klicka i margarinet. Låt svalna i rumstemperatur till ca 37 grader. Smula jästen i havregrynsblandningen. Tillsätt socker och salt. Blanda väl och tillsätt det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl. Täck degen och låt den jäsa ca 30 minuter, eller baka ut direkt utan jäsning.  Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 längder. Skär varje längd i tio bitar och rulla till släta bullar. Platta ut dem med handen till ca 10 cm i diameter. Lägg tekakorna på plåt med bakplåtspapper. Nagga och jäs dem övertäckta i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 minuter.           

söndag 11 mars 2012

Mellan mat och bak

Jo, det här inlägget är lite gränsfall... Pizza är ju mat, men degen till pizzan är ju bak, eller hur?  ;-) Måste bara få tipsa om en jättegod, glutenfri pizzabotten. Den ser inte så jättekul ut när man smetar ut den på plåten, inte heller när man har gräddat den första gången, men den är såå god, och pizzan blir jättefin!!
Det här receptet har jag hittat på Glutenfria köket, och ni som har letat en god (glutenfri)  pizzabotten kan alltså sluta leta nu! :)



Till en rund pizza (går att dubbla, tredubbla osv)

1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
8 g jäst
1 msk olivolja
1 dl vatten, 37 grader
2 1/4 dl mjölmix, Finax

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, socker och olja. Mät upp mjölet och häll ner allt i degvätskan. Rör om några varv med elvispen avstängd så att mjölet blandas lite, då flyger det inte omkring så mycket, vispa sedan på högsta effekt i ca 5 min.
Smeta ut degen med en slickepott på en bakpappersklädd plåt till runda tunna pizzor. Låt jäsa dragfritt i 20 min. Nagga botten lite med en gaffel, grädda sedan näst längst ner i ugnen, 200 grader i 5-7 min – passa noga den får inte bli bränd! Låt svalna en stund. Öka temperaturen på ugnen till 250 grader.
På med önskad fyllning och grädda på falsen näst längst ner i 7-9 min.

lördag 10 mars 2012

fredag 9 mars 2012

En liten fredagsbakelse

Idag gjorde jag glutenfri rulltårta, som jag fyllde med mascarponeost och bredbar choklad. Lite vispad grädde och strössel på det så var fredagsefterrrätten klar!


De färdiga bakelserna



Bredbar choklad från Anderssons Presentbod

Rulltårta:

3 ägg
2 dl socker
2 dl glutenfri fin mix (finax)
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Grädda i långpanna med bakplåtspapper 250*, ca 5 min. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper. Dra bort bakplåtspapperet och låt svalna.

Fyllning:
125 g marscarponeost
2 msk bredbar choklad

Rör ihop och bred ut fyllningen på kakan, rulla ihop. Skär i skivor och dekorera med grädde och strössel.

torsdag 8 mars 2012

Hallonrutor

En aning pillrigare att göra än Syltgrottor, men inte svåra.





480 g vetemjöl
400 g osaltat smör
100 g florsocker
10 g äkta vaniljsocker
2 g salt
2 äggulor

Arbeta ihop degen med händerna och låt vila minst 1 timme i kylen.
Kavla ut hälften av degen till en fyrkantig platta, ca 3 mm tjock. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen jämn och nagga botten väl med en gaffel. Grädda den i ugnen, 180* ca 10 min. Låt svalna. Bred på ett tunt lager hallonsylt. Kavla ut resterande deg ca 3 mm tjock. Sporra/skär ut fingertjocka längder. Lägg den med ca 1 cm mellanrum i ett rutmönster över hela plattan. Pensla degstrimlorna med ägg+äggula+lite salt. Strö ev över flagad mandel. Grädda ca 15 min till. Låt svalna. Skär i rutor.


tisdag 6 mars 2012

Mera syltgrottor

Ville ju prova något från nya boken , och började lite enkelt med syltgrottor. Gillar tipset där man använder ett ägg för att göra fördjupningen för sylten. Snyggt!



ca 22 st

350 g vetemjöl
100 g majsena
25 g  vaniljsocker
75 g florsocker
7 g bakpulver
340 g osaltat smör

25 g hyvlad mandel
150 g hallonsylt (drottningsylt tog jag)

Sätt ugnen på 180*. Sikta samman mjöl, majsena, vaniljsocker, florsocker och bakpulver på ett bakplåtspapper. Blanda det rumstempererade smöret med de andra ingredienserna till en ej överarbetad deg. Dela degen på mitten och rulla ut två ca 30 cm långa rullar. Kubba av bitar á 40 g och ställ dem i muffinsformar på en bakplåt. Gör en fördjupning i degen genom att doppa ett ägg i varmt vatten och trycka till med det. Fyll ca 10 g hallonsylt i varje fördjupning. Strö över lite hyvlad mandel. Grädda hallongrottorna ca 25-30 min. (Damma av dem med lite florsocker när de kallnat)

måndag 5 mars 2012

Utmaning del 2

....och så lillsyrrans svar på utmaningen...Dvs 7 saker ni inte visste om mig!

1. Jag älskar inte bara bakverk utan har också en stor passion för riktig gourmetmat. Önskar jag kunde laga avancerade rätter själv!

2. Jag är galet allergisk mot bananer och avocado. Tyvärr.

3. Jag är som allra mest kreativ på morgonen när jag duschar och fixar mig i ordning. (Till min mans stora förtvivlan som tvingas höra mina tusen idéer kl 06.00 på morgonen)

4. Jag är rätt fåfäng och kan ha ångest en hel dag på jobbet om jag går med avskavt nagellack

5. Jag är rädd för vatten och undviker badhus

6. Jag älskar att skotta snö och göra prydliga drivor

7. Jag äter havregrynsgröt varje morgon till frukost och har gjort det i tre år som följd av ett nyårslöfte

Kan konstatera att man både har goda och sämre sidor...Men nu känner ni oss lite bättre :)

söndag 4 mars 2012

Utmaning!

... från Yramamman som har en jättefin blogg, med mycket gott :)
Vi ska skriva sju saker ni kanske inte vet om oss... Och eftersom vi är två systrar som bloggar, måste det ju  bli sju saker var då :) Storasyster börjar, och så kommer lillasysters i nästa inlägg :)

1. Jag är en extremt frusen person. Har ständigt iskalla fötter, utom mitt i sommaren.

2. Duschar alltid väääldigt varmt, och väääldigt länge. Kan höra ihop med punkt 1 ;)

3. Jag har väldigt lätt att minnas födelsedatum. Kan fortfarande rabbla upp födelsedatum på de allra flesta i min högstadieklass, fast det är några år sen....

4. Har en kraftig grod/paddfobi. Helt allvarligt. Usch!!

5. Måste (!) bädda sängen varje morgon! Kan inte lägga mig och sova på kvällen om inte sängen varit bäddad. Men har aldrig missat det heller.

6. Har jättesvårt att motstå ett fint halsband. :) Det har lett till en ganska stor samling sådana..

7. Jag har fortfarande tät kontakt med min brevvän sen 7:an. Nu hörs vi på nätet istället för via brev, men under högstadietiden skickade vi minst ett brev i veckan.. Det längsta jag skrev till henne var 17 blad - 34 sidor. Hände mycket på den tiden :))

Det var mina punkter det; och vi skickar vidare utmaningen när syster också har skrivit ner sina.

lördag 3 mars 2012

Cupcakes...

... är inte min starkaste sida, men jag fick iallafall ihop nåt som likande det. Och smaken var det faktiskt inget fel på :)



Muffins:
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl mjöl (jag tog glutenfritt denna gång)
2 tsk bakpulver
1 krm salt
( hade i en halv Dumlekola i Dumle/Nougat muffinsarna, och ½ ruta vit choklad i choklad/päron muffinsarna)

Vispa ägg och socker. Smält smöret och häll mjölken i det varma smöret. Häll detta över äggen och sockret. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Grädda i muffinsformar 175* ca 20 minuter. Låt svalna.

Frosting 1
200 g Philadelphiaost
50 g smör
2,5 dl florsocker
50 g nougat i bitar

Frosting 2
200 g Philadelphiaost
50 g smör
2,5 dl florsocker
grön karamellfärg
päronessens

fredag 2 mars 2012

Boktips!

Den här fina boken kunde jag bara inte låta bli att köpa... Mmmmmmm...  Mycket gott som ska provas!!

torsdag 1 mars 2012

På café i Boden

En sån här mumsig macka kan man få på Konditori Opalen i Boden, och det fick sonen i helgen som var ;) Han valde förvånande nog inte den längsta (60 cm), utan nöjde sig med en 30 centimeters.