fredag 30 september 2011

Chokladjitterbuggar

Jag har egentligen inte tålamod att låta degar vila i kylskåp..... så den vilade inte så jättelänge..  Men en liten stund i frysen innan jag skar upp rullen, och det gjorde det betydligt enklare att skära upp i skivor.

20 st

4½ dl mjöl
1 msk kakao
1 dl socker
200 g margarin

Fyllning:
2 äggvitor
1 dl socker

Blanda mjöl, kakao, socker och margarin i matberedaren. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Gör fyllningen: vispa äggvitorna till fast skum och tillsätt sockret under vispningen. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en rektangel, ca 16*30 cm. Bred marängfyllningen lite fluffigt över rektanglarna och rulla ihop som en rulltårta. Låt degrullarna ligga i kylen tills de är riktigt kalla, ca 1 timme. Skär degrullarna i skivor, ca 3 cm tjocka. Lägg på plåt. Grädda mitt i ugnen, 200* ca 15 minuter.

torsdag 29 september 2011

Mammas frallor

Det finns inget bröd som är godare än mammas småfrallor. De här har hon bakat så länge jag minns, och jag bakar dem inte alltför sällan - och får väldigt glada barn som belöning :)

5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
2-3 msk margarin
ca 1,5 liter mjöl

Smält margarinet och blanda med mjölken. Värm till 37*. Smula jästen och blanda med vätskan. Tillsätt övriga ingredienser. Låt degen jäsa 30 min. Dela degen i ca 20 delar och gör runda bullar av varje bit. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrö. Grädda 250* tills frallorna fått fin färg (ca 10 min?)

tisdag 27 september 2011

Annelis chokladtårta

Fick det har receptet från min kompis Anneli för flera år sedan, men har av någon anledning inte provat den förr. Inser nu att det skulle jag ha gjort - den var MUMSIG!!
En ganska mäktig, kladdig kaka som jag bjöd en massa tjejfikakompisar på härom kvällen. Det blev över lite till jobbarkompisarna också...

200 g smör, smält & avsvalnat
4 ägg
4 dl socker
3 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Blanda äggen med smöret, sikta i resten. Rör så lite som möjligt. Grädda i rund form 175* 20 minuter.

Glasyr:
100 g smör
300 g vit choklad
2 dl grädde
½ dl socker

Koka upp socker och grädde. Hacka chokladen och häll ner den i den kokade smeten, rör om tills den smält. Klicka i margarinet och rör ner det också. Låt glasyren stå i rumstemperatur  i 12 timmar. Glasyren får gärna stå i frysen 30 min innan kakan glaseras.

måndag 26 september 2011

Choklad- & äppelmuffins

ca 15 st

2 dl olja
2½ dl råsocker
2 ägg
½ dl kakao
2½ dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
4 dl rivet äpple

Glasyr:
60 g Philadelphiaost
2 msk rumsvarmt smör
1 1/4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175*. Vispa olja och socker. Rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Riv äpplena grovt och rör ner dem. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda i ca 20 min. Låt dem svalna, och toppa dem gärna med glasyr och lite riven mörk choklad.

lördag 24 september 2011

Tack till Åsa! :)

Från Åsa tremening fick jag ett recept i veckan, som jag provade direkt. Såg jättegott ut, och var jättegott!! Gillar ju alltid kladdkaka, men detta var en extra god en! :)

Kladdkakesandwich
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Mjölkchokladfyllning:
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
½ tsk kardemumma
25 g rumsvarmt smör

Klä en ugnsform, ca 25*35 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i äggblandningen och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda  i mitten av ugnen 150* i 30-35 min. Låt svalna och lossa sedan kakan ur formen.
Mjölkchokladfyllning: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden med honung och kardemumma. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna lite och sedan tjockna ca 1 timme i kylen. Bred fyllningen på halva kakan och vik den andra halvan över. Stoppa in kakan i frysen ca 30 min så blir den lättare att skära upp.

fredag 23 september 2011

Choklad + nougat

Väldigt spröda kakor, så spröda så det var lite svårt att bre ut nougaten utan att de gick sönder. Jag smälte den ännu lite mer; då gick det bättre. Och det var värt det lilla besväret :)

Nougatdubletter
ca 30 st

250 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1 äggula
3½ dl mjöl
5 msk kakao
1 krm salt

Fyllning:
200 g nougat

Mixa ihop smör, socker och äggula i matberedare i någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och kör snabbt ihop till en deg.
Forma degen till två rullar, 3-4 cm i diameter, och slå in dem i plastfolie. Låt degen vila i kylen i minst 30 min. Skär sedan rullarna i ca 5 mm tjocka skivor, lägg på plåt och grädda mitt i ugnen 200* 7-8 minuter. Låt svalna. Bryt nougaten i mindre bitar och smält försiktigt i vattenbad eller i mikron. Om den blir för lös; låt den bara svalna och tjockna lite. Bred eller spritsa nougat på hälften av kakorna, och lägg ihop med resten av kakorna.

tisdag 20 september 2011

Söta kakor från Söta saker

Från boken Söta Saker kommer det här receptet


Jordnötskakor

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl jordnötssmör
2 msk sirap
2½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

Gör så här:
Blanda samman smör, socker och jordnötssmör till en jämn massa.
Rör ner sirapen.
Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör sedan ner det.
Forma till en fast kakdeg och rulla till två plåtlånga längder.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, platta ut och grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Skär längderna på bredden till 2-3 cm breda kakor

söndag 18 september 2011

Citruskaka

Saftig och god!!

200 g marg
4 ägg
2½ dl strösocker
1 citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner skal & saft i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten, rör till sist ner margarinet. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen, 175* 25-30 minuter. Kakan ska vara lös i mitten när den tas ur ugnen, den stabiliserar sig lite under tiden den svalnar. Ta den kalla kakan ur formen. Sikta över florsocker.

lördag 17 september 2011

Mera paj!

Efter en massa god mat på Kallholmen igår, åkte vi hem till oss för att äta efterrätt. Det här receptet har jag hittat hos Socker och mirakel. Det var enkelt, gott och inte så sött. Serveras med vaniljvisp eller glass

100 g smör, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 msk strösocker
2 dl marsansås. Gjord av torrvara ex ekströms
1 -1 1/2 dl hallon

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker o smör. Smula degen med fingrarna tills du fått en smulig blandning.
Gör marsansåsen enl anvisningar på förpackningen, låt vila en stund.
Tag hälften av smuldegen o lägg i botten på en smord form eller i 4 smorda portionsformar.
Lägg på marsansåsen o sprid ut hallonen.
Lägg resterande av smuldegen uppe på o grädda mitt i ugnen ca 25 min.

torsdag 15 september 2011

Choklad gånger tre

Frödinge lyckas med det mesta de gör inom kakvärlden. Nyhet just nu är deras Kladdkaka med chokladgrädde & mörk belgisk choklad.
Choklad med choklad & choklad - åkte direkt ned i kundvagnen!


Och betyget? God men söt... Absolut värd att provsmaka. Men om jag får välja blir det ändå Frödinges traditionella kladdkaka med vanlig grädde.

tisdag 13 september 2011

Päronsbiskvier

De här kakorna är lika söta och fina som Malin som gett mig receptet!

4 äggvitor
3 dl socker
(blanda in...)
½ kg riven mandelmassa
+ några droppar päronessens (ca 7 st)

Smörkräm:
100 g smör (eller flytande Milda)
125 g florsocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
3-4 droppar grön karamellfärg
ca 3/4 tsk päronessens

Vispa äggvitor och socker, blanda in mandelmassan och päronessensen. Gör små klickar på bakplåtspapper. Grädda 7-8 minuter i 225*

Blanda smörkrämen och bred den mellan två kakor och lägg ihop.

söndag 11 september 2011

Ploppsnittar

De här kakorna kan man smula sönder och blanda med vaniljglass om man vill... eller bara äta som de är :)

100 g marg
1 dl socker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
½ dl kakao
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g plopp

Rör margarin och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt sirap och vaniljsocker. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Blanda till en smulig massa. Arbeta degen med händerna till en deg. Grovhacka chokladen och blanda ner den i degen. Forma degen till fyra fingertjocka längder. Lägg dem på plåt. Platta till längderna lite. Grädda mitt i ugnen 175* ca 10 minuter. Skär längderna i snittar medan de fortfarande är varma.

lördag 10 september 2011

Chokladkladdig kokostoscakaka

Idag var det min tur att baka nåt till duktiga fotbollskillarnas match. Ett tag sen jag gjorde såna här; dessutom kaaan det vara äldste sonens favvo kaka. Hursomhelst så blev det såna jag bakade:

Chokladkaka med kokos
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
180 g smält marg

Gräddas i stor långpanna, 200* 10 min. Ta sedan ut kakan och bred över kokossmeten:

Kokossmet
75 g marg
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl ljus sirap
1 påse kokos

Sjudes 5 minuter.

Grädda sedan kakan ytterligare 10 minuter.

torsdag 8 september 2011

Päron i pajen

Det här receptet härstammar från min tid som student då vi tillbringade en vecka på en lägergård utanför Umeå med god god god mat...och goda efterrätter! Nu åker pajen med oss till fjällen i helgen.


PAJDEG:
1  dryg dl socker
200 g smör
5 dl mjöl

FYLLNING:
1 stor burk konserverade päron

TOSCASMET:
100 g margarin
3 dl kokos
1,5 dl socker
2 msk mjöl
2 msk mjölk

Hacka ihop pajdegen och tryck ut i pajform. Lägg päronen på degen. Smält margarinet och rör ned övriga ingredienser till toscasmeten. Klicka den över päronen och pajdegen. Grädda 200 grader ca 30 min. Äts med vaniljsås!

Havregrynsmuffins

Mera gott med choklad i! Eller på, kanske man säger.

300 g smält marg
3 dl havregryn
1 ägg
3 dl socker
5 dl mjöl
4 tsk bakpulver

Chokladsås
150 g marg
6 msk grädde
2 msk kakao
3 dl socker
2 msk mjöl

Rör ihop alla ingredienser till muffinsen. Grädda 200* 10 min. Låt svalna.
Gör glasyren; blanda allt i en panna och låt sjuda en stund. Häll såsen på muffinsen.

måndag 5 september 2011

Blåbärsbakelse

Den här efterrätten är fort fixad! Den går dessutom jättebra att frysa, och äts då lite halvtinad.

250 g krossade digestivekex
100 g smält smör
3 msk socker
1 ask Philadelphiaost
4-4½ dl grädde
1 kkp florsocker
1 msk vaniljsocker
blåbärssoppa
blåbär till garnering

Krossa kexen och blanda med smält smör. (Det blir smuligt och ska vara så, det ska INTE bli en smet.) Klicka ca 1 msk av krosset i aluminiumform. Vispa grädde och blanda med osten och sockret. Klicka ovanpå kaksmulorna så mycket som du önskar. Ringla över blåbärssoppa, och garnera med blåbär.

söndag 4 september 2011

Kalljästa bullar

Slut bullar i frysen; det är inte lyckat... För att variera lite bakade jag kalljästa, lite lyxigare bullar den här gången.

Rimbobullar
ca 25 st

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 rumstempererat margarin
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning
75 g margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling
ägg

Garnering
1 dl florsocker
1 msk vatten

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta ihop till en deg. Kavla ut den till en stor fyrkant, 40*40 cm. Skär den i fyrkanter, 8*8 cm. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg bullarna i pappersformar. Låt jäsa ca 2 tim i rumstemperatur. Pensla med uppvispat ägg.  Grädda mitt i ugnen 250*, 5-8 minuter. Låt bröden kallna utan bakduk på galler. Glasera bullarna med florsockerglasyren strax innan de ska serveras.

fredag 2 september 2011

Kladdkaka för många


6 ägg
9 dl socker
12 msk kakao
4½ dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 dl smält margarin

Rör ihop allt. Grädda 175* 25-30 min i stor långpanna. Servera med grädde.