onsdag 31 augusti 2011

Krusbärstosca

Jag plockade in bären från vår röda krusbärsbuske tidigare i veckan, och ville göra nåt annat än en paj. Då fick det bli en sån här kaka, som jag gjorde dubbel sats av till en liten långpanna.

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smält marg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Fyllning
2½ dl krusbär, mixade
½ dl strösocker
3 tsk potatismjöl
blandas ihop

Glasyr
50 g smör
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
4 msk grädde
2 dl kokos

Häll smeten i en rund, smord och bröad form. Bred över krusbärsröran. Grädda 200* ca 30 min. Blanda under tiden ingredienserna till glasyren och sjud under omrörning. OBS! Koka ej!! Bred glasyren över kakan och fortsätt grädda ca 10 min.

måndag 29 augusti 2011

Då tar vi ett nyttigt inlägg...

... för ovanlighetens skull. Hittade det här receptet i helgen som jag provade på. Bara en massa nyttigheter, enkelt att göra var det också - bara att röra ihop allt och in i ugnen.

Fruktig nötlimpa

200 g torkade aprikoser, i små bitar
170 g hackade hasselnötter
4 dl dinkelmjöl fullkorn
4½ dl rågkross
2 dl linfrön
1 dl vetekli
½ msk bikarbonat
½ msk salt
1 dl mörk sirap
6 dl filmjölk

Topping
30 g hackade hasselnötter
1 msk linfrön

Smöra en stor brödform, 2 liter. Bröa den med vetekli. Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll smeten i formen och strö över nötter och linfrön. Grädda på nedersta falsen i ugnen, 150*, ca 1,5 timme. Täck ev med folie de sista 15 min. Stjälp upp brödet och låt det kallna inlindat i bakduk.

söndag 28 augusti 2011

Kanelkaka

Idag var det vår familjs tur att baka och sälja fika på sonens fotbollsmatch. Snabbt, enkelt och barnvänligt - det fick bli kanelkaka!


2 ägg + 1 dl socker vispas
100 g smält margarin
3 dl mjölk
3 dl strösocker
7-8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vanillinsocker

Blanda de torra ingredienserna i egen bunke och rör sedan ned allt i ägg och sockerblandningen. Bred ut i stor långpanna.

Glasyr:
200 g smält margarin
2 dl strösocker
drygt 3 dl havregryn
6 tsk kanel

Rör ihop glasyren och klicka ut ojämnt över kakan. Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

fredag 26 augusti 2011

Chokladkakor med apelsincrisp

Receptet kommer från Helenas fina blogg, där finns det mycket mera gott att hitta också =)

150 g smör
½ dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
½ tsk salt
2 dl mjöl
2 dl havregryn
½ tsk vaniljsocker
100 g marabou chokladkaka med smak apelsinkrokant

Blanda samman alla ingredienser till en lös/kladdig deg. Rulla bollar (i storlek som drygt negerbollar) och lägg ut på bakplåtspapper. Grädda 12 st/plåt; det blir totalt ca 30-40 st. Grädda i 175* i 12-14 minuter eller tills kanterna börjar få färg. Låt svalna. Man kan även prova med andra sorters choklad.

onsdag 24 augusti 2011

Mumsig rulltårta

Jag har aldrig smakat godare rulltårta än den här!!!! Från Leilas "A piece of cake"

Nutella och bananrulle
3 ägg
1½ dl socker
2 msk mjölk
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
50 g smält margarin
1 tsk bakpulver
1 näve mandelspån

Fyllning:
3/4 burk Nutella
2 mogna bananer

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och det smälta margarinet. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Bred ut i långpanna med bakplåtspapper. Strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i cirka 4 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Låt svalna något. Bred ut Nutellan på kakan och sedan mosade bananer ovanpå. Rulla ihop till en rulltårta. Njut!!!

tisdag 23 augusti 2011

Sötaste!

Har ni sett sötare sockerkakor någon gång?! Kunde absolut inte motstå denna form, där muffinsarna blev små sockerkakor. Formen finns att beställa på Kakburken

måndag 22 augusti 2011

Midsommarminnen

Här en bild från midsommar: Äkta svensk jordgubbstårta fylld med mosade jordgubbar blandade med grädde, samt vaniljkräm. Jag gillar att spritsa, märks det?


(Ber om ursäkt för dålig iphone-bild)

söndag 21 augusti 2011

Tack Jessica! :)

Fick ett recept skickat från småland i fredags, och det såg hur gott som helst ut!! Jag kunde ju inte vänta länge med att prova, så det fick bli söndagens efterrätt. Jag säger bara: MUMS!!

Kladdkaka med Nutella
120 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
5 msk kakao
lite salt
1-1,5 dl Nutella

Servering:
Vaniljglass eller vispad grädde

Ugn 175*

Smält smöret och rör i socker, vaniljsocker och ägg. Blanda i mjöl, kakao och salt. Smöra och bröa en rund form med avtasbar botten och häll i smeten.

Grädda ca 15 min

När kakan fortf är lite ljummen; bred över Nutellakrämen och låt svalna.

lördag 20 augusti 2011

Mera gott med hallon i

Om man fortfarande har hallon kvar och vill baka mera, så är de här brownisarna ett bra tips!

Hallonbrownies
300 g mörk choklad (eller ljus om man bara har det hemma, det går lika bra)
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
3½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker

Cream cheese smet:
200 g cream cheese
½ dl socker
1 ägg
1 msk mjöl

ca 2 dl hallon

Smält choklad och smör. Vispa socker och ägg. Blanda ihop allt och häll i liten långpanna. Vispa ihop cream cheese smeten och häll över. Dra ut den ljusa smeten med tex en kniv så kakan blir lite marmorerad. Tryck ner hallonen i smeten. Grädda 175* ca 20 min.

torsdag 18 augusti 2011

Sött efter surt

Idag blev jag bjuden på surströmmingslunch av mina trevliga fd kollegor, och när de var så snälla tänkte jag att jag också skulle vara snäll, och bakade en Snickerskladdkaka som vi åt till efterrätt. Och gillar man Snickers så älskar man den här, jag lovar :)

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
3½ dl mjöl
1 dl kakao
1 rulle Center (78 g)

Topping:
200 g ljus blockchoklad
2 dl jordnötter

Smält smöret. Vispa ihop socker och ägg lätt. Blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter. Tryck ner centerbitarna i smeten och grädda i mitten av ugnen 200* ca 10-12 min. Låt kakan svalna. Smält chokladen försiktigt i vattenbad eller mikron, rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

tisdag 16 augusti 2011

De mystiska bären

De röda bären vi plockade igår heter stenbär och växer i massor på vår steniga tomt och i skogen runtomkring. De smakar som en blandning av röda vinbär och hallon. Ikväll har de förvandlats till den godaste gelén! Mums!


Stenbärsgelé

1 liter bär
1 dl vatten
9 dl socker per liter bärsaft
ev. pektin

1. Skölj bären och ta bort fula bär. Det gör inget om några blad eller annat skräp är kvar.
2. Tillsätt 1 dl vatten och koka upp bären samtidigt som du mosar dem med ex en potatisstöt. Låt koka någon minut.
3. Häll kastrullens innehåll i en silställning. Låt saften rinna igenom. Låt svalna lite och pressa sedan ur den sista saften försiktigt.
4. Mät upp saften och häll den sedan i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft. Jag använde 1 liter bär som gav 4,5 dl saft och tillsatte ca 4 dl socker.
Koka upp och rör om så sockret löser sig. Låt koka några minuter.
5. Gör gelétestet: Häll lite gelé på ett fat och ställ kallt. Dra sedan med ex ett skedskaft rakt genom saften. Om det bildas en skåra och saften inte rinner ihop, är gelén klar. Jag kokade gelén ca 10 minuter.
6. Om du inte får gelén att ta ihop, tillsätt pektin. Följ instruktionerna på flaskan.
7. Häll upp i maskindiskade burkar. Låt svalna och stäng sedan locket. Förvaras kallt.

Mjukpepparkaka

Mjukpepparkaka är lika god på sommaren som till jul... Och så luktar det så GOTT när man gräddar den också

2 ägg
3 dl socker
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat
3 dl mjöl
50 g smält marg
1,5 dl filmjölk
2 msk lingonsylt

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kryddorna, bikarbonat och mjölet. Rör ner i äggvispet. Blanda ner det smälta margarinet + fil + lingonsylt. Häll i smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen, 175* ca 40 min.

måndag 15 augusti 2011

Lyxigt och enkelt

Lite lyxigare kakor, som går jättefort att göra. Sånt gillas!

NOBLESSKAKOR
24 st

2½ dl kokos
2½ dl havregryn
160 g smält smör
1 ägg
2 dl socker

Blanda allt, klicka ut i folieformar. Grädda 200* i 12 minuter. Lägg en nobless på varje kaka direkt efter gräddningen.

Kan ni gissa...?

Ja, nu är det bär i farten igen, röda sådana. Vågar ni er på en gissning vad bären heter?


Vinbär? Nej. Lingon? Inte det heller.

Nu då?

söndag 14 augusti 2011

Fusk

Idag fuskade jag lite när jag skulle baka bröd, och provade en sån här påse. Snabbt & enkelt hade vi färskt bröd till kvällsfikat, och det blev Väl Godkänt av hela familjen :)

lördag 13 augusti 2011

Sandemanskakor

Ett recept som jag har hittat i lilla farmors receptbok. Kan inte minnas att hon bakade just de här någon gång, men det borde hon ha gjort. Snabbare kakor finnas kanske inte, och med havregryn och kakao i receptet kan det inte bli fel.

200 smält marg
6 dl havregryn
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk  kakao
2 äggvitor

Blanda de torra ingredienserna och häll det smälta margarinet över och blanda. Låt smeten kallna. Vispa upp äggvitorna och blanda ner dem i smeten. Bred ut i långpanna 30*40 cm, och grädda 8-10 min 200*

torsdag 11 augusti 2011

Toscagrottor

En variant på hallongrottor, som blev lika goda :)

200 g smör
½ dl strösocker
5 dl vetemjöl

Tosca
50 g hackad mandel
50 g smör
½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde

Hacka ihop smör, socker och mjöl til en deg. Rulla till 40 små bollar, lägg i småbrödsformar och tryck en fördjupning i varje.
Värm mandel, smör, socker, mjöl och grädde i en kastrull under omrörning. Fördela toscasmeten på kakorna och grädda 200* 12 minuter

onsdag 10 augusti 2011

Smarriga, kladdiga muffins

Ett recept ända från Småland, från Jessica som också gillar att baka :)

Blå Jungfru Muffins
2 ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1½ dl mjöl
100 g smält margarin

Vispa ägg och socker och blanda ner övriga ingredienser. Fyll aluminiumformar till hälften eller lite mer och grädda i 160* 15 minuter.

Glasyr:
100 g smält margarin
4 msk socker
2 tsk mjöl
4 tsk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk

Blanda alla ingredienser till glasyren, sjud under omrörning tills det tjocknar. Ta ut muffinsen ur ugnen och häll varm glasyr på dem.

tisdag 9 augusti 2011

Kolapaj med vinbär

Jag provade en ny paj igår. Tycker det är roligt att plocka vinbär men svårt att veta vad man kan göra med dem förutom gelé. Vi har en röd vinbärsbuske nere utanför tomten, i skogen, som ger otroliga mängder bär varje år. Har ingen aning om vem som planterat den på ett sånt udda ställe en gång i tiden, men vi som har nybyggt hus med tillhörande ouppväxt trädgård, är tacksamma för det!


Gör en pajdeg av 100 g smör + 2,5 dl vetemjöl + 1 msk vatten. Tryck ut den i en pajform och ställ i kylen 30 min. Nagga och förgrädda i 10 min 200 grader. Häll över 3-4 dl röda vinbär. (Det går lika bra att använda lingon)


Koka en kolasmet av 2 dl vispgrädde + 1 dl sirap + 1 dl socker + 1 krm salt i en vid kastrull ca 20 minuter till kolan tjocknar. Häll över bären och grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.



Servera med glass!

Obs! Låt pajen kallna innan du serverar den. Min blev väldigt "vattnig" och fick stå hela natten i kylen. Då blev den perfekt!

måndag 8 augusti 2011

Mera bär

Vad är på gång här undrar ni? Svaret kommer imorgon när resultatet avsmakats...

Jordgubbssylt

Faktiskt är det maken som kokat jordgubbssylt här hemma!


2 liter jordgubbar
5 dl syltsocker

Lägg jordgubbarna, sköljda och rensade, i en kastrull tillsammans med sockret. Mosa med gaffel. Koka på medelvärme ca 10 minuter. Rör om under tiden. Ta bort skummet och häll upp sylten i en fin glasburk. Underbart gott!

Kanelkaka

Den här kakan ser inte alls märkvärdig ut, men mmmmmmmmmmmmmm, så god den är!!

125 g margarin
2½ dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl gräddfil

Fyllning:
1 dl socker & 1 tsk kanel

Smörj och bröa en rund form. Rör margarin och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör om väl mellan varje ägg. Blanda mjölet med bakpulver, salt och vaniljsocker och rör ner det omväxlande med gräddfilet. Häll hälften av smeten i formen, och strö över hälften av fyllningen. Täck med resten av smeten och strö över den återstående socker/kanel blandningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 175* ca en timme.

söndag 7 augusti 2011

Skogens röda guld

Vi känner oss så rika när vi kommer från skogen med fyllda hinkar! Idag gick vi ut hela familjen tillsammans för att plocka blåbär, men kom även hem med en liter hallon. Det är så god smak på vilda hallon, något helt annat än dem från ICAs frysdisk...


Liten hand med nybakad hallonmuffins som han själv bakat. Och plockat! :)

Mailis-kakor

Dessa kakor heter egentligen Godiskakor, men barnen har alltid kallat dem "Mailiskakor" efter vår morbrors sambo som bakar gudomliga kakor, och som vi har fått receptet från.

125 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 påse Nonstop

Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker. Rör ihop till en smet, gärna med elvisp. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i smörkrämen. Klicka ut på plåtar och tryck i några nonstop. Grädda 175* ca 15 minuter.

fredag 5 augusti 2011

En till favorit

Ett recept som jag har fått från goda vänner, där åtminstone en i familjen älskar choklad lika mycket som jag! :) Jättegod kaka, hinner bara landa i frysen så är den slut, och det är väl det bästa betyg man kan få!

Annikas Choklad i kvadrat
150 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
3 msk kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och blanda ihop allt. Grädda 225* ca 15 minuter i långpanna 30*40 cm.

Glasyr:
100 g smält margarin
2 dl grädde
4 msk strösocker
2 tsk mjöl
2 msk kakao

Koka alla glasyringredienser i 5 minuter och häll över den varma kakan. Mmmmmmmmmm...!!

torsdag 4 augusti 2011

Nougatsnittar fast med hallonsylt

Den här degen är så bra och smidig att jobba med, och allra godast blir de med nougat i. Nu hade jag dock ingen nougat hemma, så det fick bli sylt och det är helt okej också.

Nougatsnittar
125 g rumsvarmt margarin
3/4 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 krm hjorthornssalt
3 dl mjöl

Fyllning: nougat (eller sylt)

Arbeta ihop degen och forma till två rullar. Platta till något, och gör en fördjupning i varje längd (t ex med baksidan av en bordskniv..). Smält nougat och häll i fördjupningen, eller fyll fördjupningen med sylt. Grädda 200* 12-15 minuter. Skär längderna i bitar.

onsdag 3 augusti 2011

Favorit :)

Den här kakan är en favoritkaka! Långpannekakor är ju alltid bra, och det här är en av de godaste såna som finns!

Bountys
3 ägg
4½ dl socker
4 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4,5 msk kakao
225 g smält margarin
2,25 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Blanda sedan ner det smälta margarinet och det kokande vattnet. Grädda i långpanna 175* ca 20 min. Låt svalna.

Smörkräm:
225 g smält margarin
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse kokos

Blanda ihop allt till smörkrämen och låt svalna innan du brer ut den på kakan.
Smält 1 frp ljus blockchoklad, blanda den med 1,5 msk olja. Bred ut över kakan och låt stelna.

tisdag 2 augusti 2011

Snickerskaka

Söt och sliskig och god......

225 g jordnötssmör
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl kokos
10 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
200 g ljus choklad

Värm socker och sirap i en kastrull (koka ej!). Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sist cornflakes. Rör ihop ordentligt och platta ut i en form 20*30 cm. Ställ kallt att stelna medans du smälter chokladen över ett vattenbad. Bred sedan chokladen över kakan. Låt stelna.