Det blir alltid gott och fint att baka med bär, tycker jag. Dessa båda recept + en massa annat fint och gott hittar ni om ni klickar på länken Akleja
söndag 31 juli 2011
Helt vanliga bullar
... men vanliga bullar är ju inte det sämsta! :) Jag följer receptet på mjölpåsen, med ett tillägg - jag tillsätter ett ägg i degen också.
Bullar
150 g marg eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 1,4 liter mjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller marg
1 dl strösocker
2 msk kanel eller 2 msk vaniljsocker
Till pensling
1 ägg, pärlsocker
Smält margarinet, och tillsätt mjölken. Värm till 37*. Smula ner jästen i lite av vätskan, och när det har löst sig; häll på resten. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget. Tillsätt sedan mjölet; gör degen ganska lös. Arbeta ihop degen ordenligt och låt jäsa 30 min. Dela sedan degen i 4 delar, och kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ut margarin, strö över socker och kanel alt vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle, och skär i bitar, lägg i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker. Grädda 250* 5-10 minuter.
Bullar
150 g marg eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 1,4 liter mjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller marg
1 dl strösocker
2 msk kanel eller 2 msk vaniljsocker
Till pensling
1 ägg, pärlsocker
Smält margarinet, och tillsätt mjölken. Värm till 37*. Smula ner jästen i lite av vätskan, och när det har löst sig; häll på resten. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget. Tillsätt sedan mjölet; gör degen ganska lös. Arbeta ihop degen ordenligt och låt jäsa 30 min. Dela sedan degen i 4 delar, och kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ut margarin, strö över socker och kanel alt vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle, och skär i bitar, lägg i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker. Grädda 250* 5-10 minuter.
lördag 30 juli 2011
M 'n M cookies
M 'n M är så GODA och det är de här kakorna också!!
170 g smör
3½ dl ljust muscovadosocker (fast jag tog vanligt strösocker)
1 ägg
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl M 'n M :s
(50 g blandade nötter)
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Rör i havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Grovhacka nötterna och blanda i dem tillsammans med godiset, som jag krossade. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
Forma degen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något med handen. Grädda 200* ca 20 min. Låt svalna.
170 g smör
3½ dl ljust muscovadosocker (fast jag tog vanligt strösocker)
1 ägg
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl M 'n M :s
(50 g blandade nötter)
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Rör i havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Grovhacka nötterna och blanda i dem tillsammans med godiset, som jag krossade. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
Forma degen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något med handen. Grädda 200* ca 20 min. Låt svalna.
torsdag 28 juli 2011
Chokladkaka
Detta recept har jag fått av min fina Maria-kollega, och när de två sockersystrarna träffades för ett par dagar sedan bakade jag en sådan
Festfin chokladkaka
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g margarin
1 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175*. Smörj och bröa en rund bakform, ca 25 cm i diameter.
Koka upp mjölken. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt, sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Tillsätt sist den varma mjölken. Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter. Låt kakan kallna. Dela sedan kakan i två bottnar, och lägg dem med snittytan upp.
Fyllning: Smält margarinet och tillsätt mjölken. Koka upp och ta sedan blandningen från värmen. Rör ner vaniljsockret. Skeda fyllningen jämnt över bottnarna, och lägg sedan ihop dem, snittyta mot snittyta. Täck kakan med plastfolie och låt stå kallt över natten
Servera ev med grädde.
Festfin chokladkaka
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g margarin
1 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175*. Smörj och bröa en rund bakform, ca 25 cm i diameter.
Koka upp mjölken. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt, sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Tillsätt sist den varma mjölken. Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter. Låt kakan kallna. Dela sedan kakan i två bottnar, och lägg dem med snittytan upp.
Fyllning: Smält margarinet och tillsätt mjölken. Koka upp och ta sedan blandningen från värmen. Rör ner vaniljsockret. Skeda fyllningen jämnt över bottnarna, och lägg sedan ihop dem, snittyta mot snittyta. Täck kakan med plastfolie och låt stå kallt över natten
Servera ev med grädde.
tisdag 26 juli 2011
Blåbärspaj
Nyplockade blåbär resultarar självklart i en paj!
Smörj formen + 4 dl blåbär + potatismjöl
125 g smör + 3 dl vetemjöl + 1 dl strösocker
225 grader ca 15 min
Smörj formen + 4 dl blåbär + potatismjöl
125 g smör + 3 dl vetemjöl + 1 dl strösocker
225 grader ca 15 min
måndag 25 juli 2011
Café Fyren
Café Fyren i Bjuröklubb är väl värt ett besök under sommaren. Bjuröklubb ligger vid havet, mellan Skellefteå och Lövånger. Förutom att äta lunch eller fika fantastiskt gott fika i mysig miljö kan man även gå upp och titta på den "riktiga" fyren eller köpa färsk fisk i hamnen.
söndag 24 juli 2011
Glasstårta
Varmt, varmt, varmt...... Då passar det med glasstårta med hallon, eller hur?!
200 g frusna bär, mosade
3 ägg
1,5 dl socker
3 dl grädde
Dela gulor och vitor, vispa gulorna med hälften av sockret poröst. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt resten av sockret och vispa ihop. Vispa grädden, och blanda grädde, bär, gulor+socker; vänd i äggvitorna. Häll i form och ställ in i frysen minst 4 timmar.
200 g frusna bär, mosade
3 ägg
1,5 dl socker
3 dl grädde
Dela gulor och vitor, vispa gulorna med hälften av sockret poröst. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt resten av sockret och vispa ihop. Vispa grädden, och blanda grädde, bär, gulor+socker; vänd i äggvitorna. Häll i form och ställ in i frysen minst 4 timmar.
lördag 23 juli 2011
Bärpaj
Besök från Bergsbyn väntas; de ska få smaka på denna sommarpaj
BÄRPAJ
Deg:
100 g marg
1,5 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Skiva jordgubbar (250 g) över degen. Eller ta hallon, som jag gjorde den här gången.
Rör ihop:
3 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
och häll över.
Grädda 200* ca 30 min. Serveras kall med glass eller vaniljvisp
BÄRPAJ
Deg:
100 g marg
1,5 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Skiva jordgubbar (250 g) över degen. Eller ta hallon, som jag gjorde den här gången.
Rör ihop:
3 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
och häll över.
Grädda 200* ca 30 min. Serveras kall med glass eller vaniljvisp
fredag 22 juli 2011
Kardemummarutor med apelsinglasyr
Hittade det här receptet i tidningen "Hembakat" och de blev inte dumma alls
Kardemummarutor med apelsinglasyr
150 g mjukt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
skalet av en apelsin
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl naturell yogurt
Till formen
smör
2 msk ströbröd
2 tsk kardemumma
Fyllning
3 msk honung
3 msk smör
2 tsk kardemumma
Glasyr
4 dl florsocker
3 msk pressad apelsinjuice (vanlig eller blodapelsin)
100 g syltade apelsinskal
Sätt ugnen på 175*, smörj en långpanna 20*30 cm. Ströa den med ströbröd och kardemumma. Rör smör och socker mjukt. Rör ner ett ägg i taget. Riv och blanda i apelsinskalet. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta omväxlande med yogurt. Bred ut hälften av smeten i långpannan.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter. Ringla fyllningen över smeten i långpannan. Fördela resten av smeten ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna.
Gör glasyren:Rör florsockret med apelsinjuicen. Bred på glasyren och garnera med syltade apelsinskal. Låt stelna, och skär upp kakan i rutor.
Kardemummarutor med apelsinglasyr
150 g mjukt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
skalet av en apelsin
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl naturell yogurt
Till formen
smör
2 msk ströbröd
2 tsk kardemumma
Fyllning
3 msk honung
3 msk smör
2 tsk kardemumma
Glasyr
4 dl florsocker
3 msk pressad apelsinjuice (vanlig eller blodapelsin)
100 g syltade apelsinskal
Sätt ugnen på 175*, smörj en långpanna 20*30 cm. Ströa den med ströbröd och kardemumma. Rör smör och socker mjukt. Rör ner ett ägg i taget. Riv och blanda i apelsinskalet. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta omväxlande med yogurt. Bred ut hälften av smeten i långpannan.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter. Ringla fyllningen över smeten i långpannan. Fördela resten av smeten ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna.
Gör glasyren:Rör florsockret med apelsinjuicen. Bred på glasyren och garnera med syltade apelsinskal. Låt stelna, och skär upp kakan i rutor.
torsdag 21 juli 2011
Silviakaka
Snabba kakor gillar jag i semestertider! Många besök men ingen lust att stå inne i köket. Här ett recept på en kaka som både går snabbt att röra ihop och har få ingredienser.
2 ägg + 2 dl socker vispas
2 dl mjöl + 2 tsk bakpulver blandas och tillsättes
1 dl kallt vatten
Grädda i rund form eller liten långpanna. 175 grader.
Glasyr:
150 g smör
1 dl socker
3 tsk vanillinsocker
1 dl kokos
1 äggula
2 ägg + 2 dl socker vispas
2 dl mjöl + 2 tsk bakpulver blandas och tillsättes
1 dl kallt vatten
Grädda i rund form eller liten långpanna. 175 grader.
Glasyr:
150 g smör
1 dl socker
3 tsk vanillinsocker
1 dl kokos
1 äggula
Nougat och dajmkaka
En smarrig kaka som man gör i långpanna
3,5 dl socker
4 ägg
1 tsk arrak hushållsarom eller 0,5 dl arrakspunch (men minska i så fall mjölkmängden lite)
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl mjölk
1,5 krossad dubbeldajm
200 g smält margarin
Topping
3 dubbelnougat
1,5 krossad dubbeldajm
Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner tillsammans med arraksaromen. Rör ner mjölken, dajmen och sist av allt det smälta margarinet.
Grädda 175* just under mitten av ugnen i ca 25 minuter. Bryt bitar av nougaten och lägg på den varma kakan, bred ut när den har smält lite. Strö över krossad dajm. Låt svalna och skär i rutor.
4 ägg
1 tsk arrak hushållsarom eller 0,5 dl arrakspunch (men minska i så fall mjölkmängden lite)
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl mjölk
1,5 krossad dubbeldajm
200 g smält margarin
Topping
3 dubbelnougat
1,5 krossad dubbeldajm
Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner tillsammans med arraksaromen. Rör ner mjölken, dajmen och sist av allt det smälta margarinet.
Grädda 175* just under mitten av ugnen i ca 25 minuter. Bryt bitar av nougaten och lägg på den varma kakan, bred ut när den har smält lite. Strö över krossad dajm. Låt svalna och skär i rutor.
onsdag 20 juli 2011
Chocolate Cracklers
Dessa kakor blev genast en favorit! Både fina att titta på och goda att äta!
Receptet hittar ni här Chocolate crackles
Receptet hittar ni här Chocolate crackles
tisdag 19 juli 2011
Kexchokladpaj
Gulliga vänner på middag; då fick det bli kexchokladpaj med hallon och grädde till efterrätt.
Går bra att göra i stor pajform, eller i små söta pajformar från Ib Laursen ;)
Kexchokladpaj
3 st kexchoklad
6 msk smält margarin
150 g blockchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
Krossa kexchokladen i matberedare och blanda med det smälta margarinet. Häll smeten i smord pajform. Grädda 175* i 6 minuter. Låt svalna.
Smält blockchokladen och blanda ner grädden, rör ner vaniljsockret och äggulorna. Låt svalna lite. Bred över pajskalet. Låt stå kallt i kylen i 4 timmar. Servera med grädde eller glass.
Går bra att göra i stor pajform, eller i små söta pajformar från Ib Laursen ;)
Kexchokladpaj
3 st kexchoklad
6 msk smält margarin
150 g blockchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
Krossa kexchokladen i matberedare och blanda med det smälta margarinet. Häll smeten i smord pajform. Grädda 175* i 6 minuter. Låt svalna.
Smält blockchokladen och blanda ner grädden, rör ner vaniljsockret och äggulorna. Låt svalna lite. Bred över pajskalet. Låt stå kallt i kylen i 4 timmar. Servera med grädde eller glass.
måndag 18 juli 2011
Sega kladdkakemuffins
Efter en weekend i Barcelona kom vi idag hem till ett jordgubbsland fullt med röda bär! Underbart goda med grädde och glass, men om man vill kan man även göra små kladdkake-bakelser!
2 ägg + 3 dl socker vispas
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
1 krm salt
Blandas ihop och ned i äggsmeten
100 g smält smör rörs ned i smeten
Fyll smeten till hälften i aluminiumformar och grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 10 min. Låt dem svalna lite och fyll med grädde och bär. Eller hallongrädde!
Syrran skulle med all säkerhet gjort dessa snäppet snyggare i sina ib laursen-formar. Kan nästan lova att ni kommer att få lära känna dem här i bloggen ;)
Falska danska wienerbröd
Enkla och goda (!!) - precis som det ska vara :)
Gundas Falska Danska Wienerbröd
Ca 40 st
Smält 200 g marg och låt det svalna. Smula 50 g jäst i en bunke. Rör ut jästen i 2 dl kall mjölk. Tillsätt ½ dl socker, ½ tsk salt, 2 ägg, det smälta margarinet och 9-10 dl vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Kavla ut degen direkt till en rektangel ca 30*80 cm. Bred på 200 g marg och strö över 2 dl florsocker och 2 tsk kardemumma. Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta och dela den i ca 40 delar. Lägg dem i formar och ställ på plåtar. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 2 timmar. Grädda i mitten av ugnen 250*, 8-10 minuter. Låt svalna. Garnera med smält blockchoklad som ringlas över.
Gundas Falska Danska Wienerbröd
Ca 40 st
Smält 200 g marg och låt det svalna. Smula 50 g jäst i en bunke. Rör ut jästen i 2 dl kall mjölk. Tillsätt ½ dl socker, ½ tsk salt, 2 ägg, det smälta margarinet och 9-10 dl vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Kavla ut degen direkt till en rektangel ca 30*80 cm. Bred på 200 g marg och strö över 2 dl florsocker och 2 tsk kardemumma. Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta och dela den i ca 40 delar. Lägg dem i formar och ställ på plåtar. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 2 timmar. Grädda i mitten av ugnen 250*, 8-10 minuter. Låt svalna. Garnera med smält blockchoklad som ringlas över.
söndag 17 juli 2011
Långpannekaka med hallon
Vill man inte ha hallon i marängen kan man ju såklart välja andra bär
Hallonmarängrutor
75 g marg
3 dl socker
5 äggulor, spara äggvitorna till marängen
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2,25 dl mjölk
3 msk kokande vatten
Maräng
5 äggvitor
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl hallon
Rör rumsvarmt margarin och socker vitt och poröst. Rör ner äggulorna. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölk och vatten. Bred ut smeten i långpanna 30*40 cm och grädda 200* 15 minuter
Maräng:Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i socker och vaniljsocker och vänd ner bären. Bred marängen över kakan, höj ugnsvärmen till 250* och grädda i ca 5 minuter till. Låt svalna och skär i rutor.
Hallonmarängrutor
75 g marg
3 dl socker
5 äggulor, spara äggvitorna till marängen
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2,25 dl mjölk
3 msk kokande vatten
Maräng
5 äggvitor
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl hallon
Rör rumsvarmt margarin och socker vitt och poröst. Rör ner äggulorna. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölk och vatten. Bred ut smeten i långpanna 30*40 cm och grädda 200* 15 minuter
Maräng:Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i socker och vaniljsocker och vänd ner bären. Bred marängen över kakan, höj ugnsvärmen till 250* och grädda i ca 5 minuter till. Låt svalna och skär i rutor.
lördag 16 juli 2011
fredag 15 juli 2011
Drömmar
Bästa receptet på söta och spröda drömmar . Omöjligt att misslyckas med detta recept :)
Annelis drömmar ca 40-45 st
250 g rumsvarmt smör
1 pkt florsocker
3 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk hjorthornssalt
1 dl potatismjöl
Rör smör, florsocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt resten av ingredienserna och forma till en deg. Rulla bollar och lägg på plåt, grädda 125* ca 15 minuter.
torsdag 14 juli 2011
Leilas Toscakaka
Mmmm.... den här var jättegod
Leilas Toscakaka med färska persikor
Kaka
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
0,75 dl vispgrädde
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt3 st färska mogna persikor
Toscasmet
25 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,75 dl matlagningsgrädde
50 g mandelspån
1 dl strösocker
1,5 dl blandade frön (solroskärnor, pumpa, vallmo)
Lättvispad grädde till servering
Kakan
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant. Skiva persikorna. Fyll formen med smeten och trycker ner persikoskivorna i ett runt solfjädermönster. Grädda kakan i mitten av ugnen 175* i cirka 20 min tills den är nästan klar. Gör under tiden toscasmeten.
Toscasmeten
Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker i en kastrull och koka samman 5 min. Tillsätt mandelspån, frön och kärnor och koka upp. Häll toscan över den nästan färdiga kakan. Grädda ytterligare ca 15 minuter.
onsdag 13 juli 2011
Banankaka med ostglasyr
50 g smör
2 små mogna bananer
1 ägg
1,5 dl strösocker
2 msk mjölk
1 tsk vanillinsocker
2,25 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
Glasyr:
60 g philadelphiaost
25 g rumsvarmt smör
2 dl siktat florsocker
Smält smöret och låt svalna. Mosa bananerna.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölk, bananer, smör och vanillinsocker.
Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver och rör försiktigt ned i smeten. Häll i rund form eller liten långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 20 min.
Låt kakan kallna. Vispa ihop glasyren med elvisp och bred över den kalla kakan. Går bra att frysa med glasyren på!
Apelsinkaka
3 ägg
1½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr
Saft av 1 apelsin (ca ½ dl)
2 dl florsocker (jag tog ca ½ chokladflorsocker och ½ vanligt florsocker)
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt det tillsammans med margarinet i äggvispet. Rör allt till en slät smet. Smörj och bröa en rund bakform, ca 1½ liter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 175* ca 40 minuter.
Gör glasyren: Rör ihop apelsinsaft och florsocker. Bred glasyren över den varma kakan.
Välkomna!
Här hittar ni inspiration och recept för alla som tycker om sötsaker!
Hoppas ni ska trivas!
Hoppas ni ska trivas!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)